En les enquestes del CIS, el govern espanyol de coalició mai baixa, sempre puja. Segons l'Estudi d'opinió pública i política fiscal, fet públic aquest dilluns al migdia, tant el PSOE com Unidas Podemos es mantindrien a l'alça. Tots dos junts obtindrien el 45%. Aquest percentatge representa fins a vuit dècimes més que ara fa tan sols dotze dies, quan es va publicar el baròmetre especial del juliol. Són més de quatre punts per sobre dels resultats de les eleccions del 10-N. Aquest cop, la pujada la capitalitza la formació de Pablo Iglesias. En el camp de la dreta, el PP perd terreny que recupera Vox, i Ciutadans es manté estable.

D'aquesta manera, segons el CIS, el PSOE tornaria a arrasar a les urnes si hi hagués eleccions, a tretze punts de distància del PP. Concretament recolliria el 32,4% dels vots, fet que representa un increment de tres dècimes respecte del baròmetre de juliol. Per la seva part, Unidas Podemos i les seves confluències capitalitzarien la part més important d'aquesta última pujada, fins a cinc dècimes, arribant fins al 12,6%. Totes dues formacions juntes sumarien el 45% dels vots.

A l'altra banda, el bloc de la dreta retrocediria més d'un punt, sumant el 40,4% dels vots a les urnes. El gran perjudicat seria el PP, que es mantindria en segona força però perdria gairebé dos punts (1,8%), fins al 19,4%. Per la seva part, l'extrema dreta de Vox recuperaria part del terreny perdut, arribant fins al 12,3%, un increment de set dècimes respecte de fa dotze dies, però no mantindria la posició de tercera força. Per la seva part, Ciutadans es mantindria estable, perdent una sola dècima, fins al 8,7%.

Pel que fa a les forces independentistes catalanes, ERC creixeria una dècima fins al 2,8% de vot a tot l’Estat, JxCat en perdria dues fins a l’1,3% i la CUP en baixaria una fins al 0,5%. Al País Basc, el PNB perdria tres dècimes (1%) i empataria amb EH Bildu (1%), que en guanyaria dues. A Galícia, el BNG (0,8%) guanyaria una altra dècima i confirmaria la seva trajectòria ascendent. Són percentatges de vot a en l'àmbit estatal, ja que des de la pandèmia el CIS no ofereixen les dades creuades per comunitats autònomes.

Amb aquesta correlació de forces, el PSOE i Unidas Podemos podrien superar el llistó de la majoria absoluta en vots amb els socis de la investidura. Encara la sobrepassarien més optant per la via de Ciutadans.

Aquest estudi publicat avui va ser fet entre els dies 9 i 19 de juliol, a continuació del baròmetre del juliol, elaborat entre els dies 1 i 9 d'aquest mateix mes. En tots dos casos la mostra és de 3.000 enquestats. En qüestió de dies Sánchez i Iglesias han millorat els resultats en vuit dècimes.