Els espanyols donen més suport a un Estat que reconegui el dret a l'autodeterminació, segons ha apuntat el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) aquest dimecres. El percentatge de persones favorables a aquest model d'Estat ha passat d'un 8,8% a un 10% respecte a l'octubre del 2015.

Una altra dada significativa és que el 26,9% dels votants de les darreres eleccions generals del 20 de desembre reconeix que va decidir el seu vot en els darrers 15 dies, en plena campanya electoral, però la majoria, el 78,4%, sosté que no canviaria de papereta si haguessin sabut els resultats dels comicis. Tot indica, per tant, que els votants no es mourien gaire de les seves posicions i que els resultats del proper 26-J no suposarien cap gran canvi en el panorama polític espanyol.

Més suports pel dret a l'autodeterminació

Entre els models d'Estat, destaca l'augment de les persones favorables a un país que reconegui el dret a l'autodeterminació de les seves regions, que passa d'un 8,8% a l'octubre a un 10% aquest 2016. Aquest augment coincideix amb la reducció dels defensors d'un Estat amb comunitats autònomes amb més autonomia, que se situa en el 14,1% (baixa 2,3 punts). Es podria considerar que l'independentisme i el sobiranisme, favorables a una consulta a Espanya, guanyen pes entre els espanyols.

Rajoy, el pitjor valorat

Entre els líders dels principals partits polítics, el més mal valorat és Mariano Rajoy amb un 3,43 sobre 10. La majoria de candidats a la presidència tampoc assoleixen l'aprovat. No ho fa tampoc el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que obté un 4,16. Això sí, queda per sobre del líder de Podemos, Pablo Iglesias, que es queda amb un 4,06. Albert Rivera, de Ciutadans, se situa en un 4,55 i és el segon líder més valorat, just per darrere d'Alberto Garzón (IU-UP), l'únic que aprova amb un 5,23.