Podemos i IU en confluència superarien al PSOE a les eleccions del 26-J i el PP tornaria a guanyar els comicis, segons les estimacions d'intenció de vot publicades aquest divendres pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Els populars baixarien lleugerament respecte a la convocatòria electoral del 20 de desembre: passarien d'un 28,7% a un 27,4%. El partit de Pablo Iglesias i les seves confluències –En Comú Podem, Compromís i En Marea– obtindrien un 17,7% dels vots, però sumant IU (5,4%) en la mateixa coalició sumarien un 23,1 i farien el sorpasso al PSOE, que quedaria en tercer lloc amb el 21,6% (-0,4).

La diferència entre Podemos i IU i els socialistes seria d'un punt i mig en intenció de vot, pel que podria donar-se la circumstància que el PSOE quedés per sobre de la nova confluència d'esquerres en escons. Tot per la representació desigual de les províncies pel sistema electoral espanyol. Ciutadans aconseguiria un 15,6%, per sobre del 13,9% obtingut als comicis anteriors, quan no van aconseguir assolir les seves expectatives.

Respecte al CIS de gener, el PP i el PSOE mantenen el primer i el segon lloc, però mentre els populars es mantenen, els socialistes es recuperen i pugen 1,1 punts. Podemos i les confluències cauen 4,7 punts i ja no obtindrien el segon lloc en solitari, com sí que apuntava l'anterior baròmetre.

Nova victòria dels comuns a Catalunya

En Comú Podem tornaria a ser la força més votada a Catalunya amb un 3,8% dels vots en el global estatal, una dècima més que el 20-D. Amb aquests resultats, l'esquerra alternativa catalana no seguiria la tendència de Podemos a la resta de l'Estat. ERC tornaria a situar-se com a segona força amb un 2,5% dels sufragis catalans (+0,1%) que molt probablement serien els millors resultats dels republicans al Congrés des de la restauració de la democràcia.

L'estimació de vot del CIS no dóna bones notícies a Convergència, que cauria fins a l'1,9%, els pitjors resultats del partit al Congrés dels Diputats. Respecte a l'anterior CIS, el partit liderat per Artur Mas puja dues dècimes mentre que ERC en retrocedeix tres.