Cinc vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han enviat un escrit al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, en el qual denuncien la reforma del delicte de malversació. Els signants són alguns dels membres més conservadors d'aquest òrgan judicial i han carregat amb força contra les accions del govern espanyol més enllà de la reforma de la malversació, la qual han afirmat que "suposa un pas enrere i un afebliment de la capacitat de l'Estat per lluitar contra la corrupció dels alts càrrecs públics", segons avança El Confidencial

L'escrit sosté que la reforma  "debilita l'efectiu control que els fons públics s'assignen a les finalitats realment previstes a les lleis i als pressupostos, amb el perjudici que això ocasiona a la qualitat de l'Estat de dret a Espanya". A més, asseguren que es tracta d'una reforma feta a mida per al procés independentista. Darrere d'aquest escrit hi ha José María Macías, José Antonio Ballestero, Carmen Llombart, María Ángeles Carmona i Francisco Gerardo Martínez. Tots cinc tenen en comú haver estat anomenats pel Partit Popular. 

La renovació del TC

Els cinc vocals del CGPJ han aprofitat el seu escrit per carregar contra la renovació del Tribunal Constitucional. Concretament, assenyalen que la reforma que va fer el govern espanyol l'any 2021, que limitava les facultats del CGPJ a l'hora de fer nomenaments. "Amb això s'ha evidenciat una modulació de les competències del CGPJ a la conveniència del govern. Resulta incomprensible que es consideri irrenunciable el nomenament dels magistrats d'un alt tribunal, com el Tribunal Constitucional, i no les d'un altre alt tribunal, com el Tribunal Suprem", afirmen en el text. 

En el document qüestionen la independència del poder judicial després de les últimes reformes del govern espanyol. Especialment, assenyalen les dificultats per renovar molts òrgans més enllà del mateix TC, com, per exemple, el CGPJ. Aquests cinc vocals descarreguen al Govern la responsabilitat del bloqueig en la renovació del Consell. Però no es limiten al seu propi cas: "Un altre alt tribunal, el Tribunal Militar Central, no compta amb cap efectiu". "L'afebliment de la independència del poder judicial des de la perspectiva dels estàndards europeus d'Estat de dret que deriva de l'anterior situació és greu i evident", conclouen. 

Per la seva banda, Reynders va apuntar el passat octubre en una visita a l'Estat espanyol quines han de ser les prioritats en la renovació d'òrgans havia d'estar el Consell General del Poder Judicial i, just després, cal canviar el model d'elecció dels seus membres.