Sis joves madrilenys s'enfronten a penes de fins a cinc anys i mig de presó per participar en una concentració en suport al referèndum de Catalunya a Madrid. El jutjat també els ha imposat una fiança de 17.000 euros a cadascun d'ells. Per aquest motiu han rebut múltiples mostres de suport de les principals entitats i líders independentistes.

L'1 d'octubre del 2017 els sis joves van participar en la concentració a la Puerta del Sol de la capital espanyola per mostrar el seu suport a la consulta d'autodeterminació. La concentració madrilenya, que duia per lema "Catalunya, no estàs sola", tenia el permís de la Delegació del Govern i segons els organitzadors, va tenir una participació de prop de 8.000 persones. 

Segons han explicat els joves en un comunicat, durant la manifestació hi va haver una sèrie d'identificacions "aleatòries i injustificades a participants", i fins i tot a "vianants de la zona". Ells sis van ser identificats, i en el text especifiquen que la policia no els va donar cap tipus d'explicació. 

El que era una manifestació tranquil·la i pacífica es va tòrcer quan un grup organitzat d'ultradreta va intentar accedir a la Puerta del Sol. "Duien banderes i cridaven consignes amb la intenció evident de provocar els manifestants", recorden els joves. Tot i així, la policia no va intervenir-hi i el grup d'encaputxats va mantenir l'actitud crispadora fins que van veure "que eren inferiors en nombre". 

Detencions inesperades un mes després

Un mes després de la manifestació a Madrid, el 2 de novembre del 2017, la brigada d'informació de la policia es va presentar als domicilis dels 6 joves. Tot seguit els van dur detinguts a la comissaria de Mortalaz, imputats de tres delictes: desordres públics i dos delictes de lesions amb agreujants d'odi. 

Amb aquesta credencial els demanen cinc anys de presó i una fiança de 17.000 euros a cada un. "No ho podem assumir", reconeixen en el comunicat. 

"Ens acusen d'haver protagonitzat uns aldarulls contra un grup d'ultradreta que pretenia boicotejar una concentració legal, multitudinària i pacífica", denuncien. 

Els sis joves acusen l'Estat de ser vítimes de la seva repressió i d'haver estat detingut "aleatòriament" per manifestar-se a favor del dret a decidir. 

Mostres de suport de l'independentisme

A més de la creació d'una caixa de resistència per a fer front a les fiances, les principals entitats i líders independentistes han mostrat suport als sis joves detinguts. 

Manifestació a Madrid pel referèndum

Centenars de persones es van concentrar a la Puerta del Sol de Madrid l'1-O del 2017 en solidaritat amb Catalunya i per protestar contra les càrregues de la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

Els manifestants van omplir bona part de la cèntrica plaça madrilenya per cridar lemes com "Catalunya no està sola", "Madrid està amb el poble català" o "Rajoy dimissió" i portant estelades i banderes republicanes, entre altres lemes. Un fort desplegament policial va vigilar de prop els manifestants i van evitar que petits grups de feixistes s'apropessin a la concentració i hi hagués aldarulls. 

La concentració, convocada per la plataforma Marxes per la Dignitat, va reunir centenars de persones a la Puerta del Sol. Molts ja van arribar abans de les set i la policia estatal va muntar un cordó per separar els primers manifestants en favor del dret a decidir de grups reduïts que portaven banderes espanyoles i increpaven els concentrats. 

De fet, durant la manifestació, no hi va haver incidents remarcables però sí que els agents van bloquejar en diverses ocasions alguns manifestants en favor de la unitat d'Espanya que intentaven acostar-se a la concentració.