L'espai de diàleg que el president, Quim Torra, ha intentat plantejar aquest divendres amb els grups del Parlament que han respost a la seva convocatòria al Palau de la Generalitat ha ensopegat amb l'existència de presos i l'amenaça d'un nou 155. Tots els grups han celebrat que s'hagi produït la trobada i han lamentat l'absència de Cs, PP i la CUP, però la reunió no ha aconseguit massa més consens.

"Mínims de mínims", resumia un dels assistents a la trobada, que ha començat a les 4 de la tarda a la sala Tarongers i ha acabat passades les sis, tal com estava previst. Amb tot, una de les conclusions és que la cimera tindrà noves convocatòries.

Un cop ha acabat, els grups han anat desfilant pel faristol del Govern. La darrera a comparèixer ha estat la consellera de Presidència, Elsa Artadi.

La portaveu del Govern, que ha participat amb Torra i el vicepresident, Pere Aragonès, en la reunió, ha destacat la necessitat que hi hagi aquest diàleg polític, i la voluntat d'anar "més enllà", no només per plantejar una sortida política al conflicte que viu Catalunya sinó també per respondre a "la regressió de drets civils i polítics" amb un "front antirepressiu sòlid". Però alhora Artadi ha reclamat que el diàleg sigui "efectiu" ―"no n'hi ha prou amb tenir reunions", ha advertit― i, a més, aquestes s'han de fer en igualtat de condicions, és a dir, sense presos i exiliats i sense l'amenaça d'un nou 155. 

Reunió a Lledoners

Precisament, el diputat de JxCat Albert Batet tan bon punt ha pres la paraula en la reunió ―i davant la premsa― ha recordat que qui hauria els hauria d'haver representat a l'espai de diàleg és el president del grup, Jordi Sànchez, per la qual cosa ha aconsellat o fer la reunió a Lledoners o que s'aixequi la presó preventiva dels líders del procés.

De fet, Artadi no ha descartat la possibilitat de dur la convocatòria al centre penitenciari, tot i que tampoc ha confirmat la proposta.

La reunió sorgia d'una resolució que el PSC va portar al Parlament, i això no obstant, ha estat precisament amb la formació socialista que s'ha constatat les majors diferències. El líder del partit, Miquel Iceta, que ha advertit que no tenen massa sentit acords que no comptin amb un mínim de 2/3 parts del Parlament, ha hagut d'encaixar els retrets per l'existència de presos i exiliats i per no sumar-se al compromís de la resta de forces presents contra un nou 155. També un retret públic d'Artadi que ha lamentat que el bon to de la reunió no sigui també el que domina al Parlament.

Des d'ERC, Sergi Sabrià ha valorat positivament que estigui damunt la taula la proposta d'un pacte per la claredat, com el que ha plantejat els Comuns, però ha admès que la reunió ha servit per constatar que existeixen "moltíssimes diferències" entre els posicionaments d'uns i altres.

En comparèixer davant la premsa, un rere l'altre, els grups han exposats els seus posicionaments, han constatat les distàncies que separen els grups, que ja coneixien abans d'entrar, però s'han emplaçat a acudir a noves convocatòries. I, el proper cop, amb ordre del dia i propostes concretes.