Les cúpules d'ERC i JxCat s'han reunit a Ginebra aquest divendres per analitzar els resultats de les eleccions municipals del passat 28 de maig i intentar refer confiances en els ajuntaments després del distanciament dels últims mesos, segons ha informat Público. A la cimera van assistir la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el president del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové, i el vicesecretari de coordinació interna, Oriol López, amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el secretari de Política Municipal, David Saldoni.

Negociar governs independentistes als ajuntaments

Segons fonts republicanes, la reunió tenia com a objectiu "analitzar els resultats del 28-M i convertir-los en una oportunitat per refer les confiances del moviment independentista". Aquesta reconstrucció de confiances per als republicans —que van perdre 300.000 vots en els últims comicis— passa per "prioritzar acords independentistes al món local", sigui als ajuntaments, als consells comarcals o a les diputacions. Per aquest motiu hi van ser presents els responsables de política municipal d'ambdues formacions. Segons el mitjà citat, a la reunió també es va abordar la possibilitat de trobar fórmules per unir l'independentisme de cara a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol, però no es va arribar a concretar res.

ERC rebutja la llista unitària al Senat i aposta per acords programàtics

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va proposar dimarts passat un "front comú ampli" del sobiranisme de cara al 23-J, davant l'amenaça d'un govern de PP i Vox a Espanya. Justament el dia anterior el secretari general de Junts, Jordi Turull, va instar a negociar una llista conjunta de l'independentisme de cara als pròxims comicis. Per explorar les diferents possibilitats, tots dos partits van iniciar una ronda de contactes. Així, Aragonès es va reunir amb els comuns, la CUP, ERC i Junts, mentre que Junts va informar que només es reuniria amb formacions independentistes. De fet, els juntaires han deixat clar en reiterades ocasions que el seu objectiu no és "salvar Espanya", sinó defensar els interessos de Catalunya davant l'Estat espanyol. Malgrat les discrepàncies entre ambdós partits, les negociacions no s'han aturat. 

Una de les fórmules plantejades és fer una llista unitària d'ERC i Junts, opció que el president del partit republicà, Oriol Junqueras, no va trigar a rebutjar.  Posteriorment, es va apuntar a la possibilitat que aquesta llista unitària es referís únicament al Senat, però aquest mateix dissabte, Aragonès ja ha tancat la porta a aquesta opció. El president ha afirmat que veu "difícil" que es pugui materialitzar aquesta llista i ha defensat fórmules que no "forcin excessivament res". En aquest sentit, ha apostat per fer "acords programàtics", que a parer seu són la fórmula més "senzilla i lògica". Amb tot, ha explicat que "el diàleg" entre els partits encara està en marxa i encara no hi ha cap acord definitiu.