El president electe del Consell Europeu ha estat clar: el sistema d'euroordres té unes "normes" que es basen "en el principi de separació de poders". Així ho ha defensat aquest dijous el també ex-primer ministre de Bèlgica, que ha comparegut juntament amb Pedro Sánchez després de reunir-s'hi aquest dijous a La Moncloa. El polític liberal belga ha remarcat aquest missatge l'endemà que la vicepresidenta Carmen Calvo assegurés en un article al diari belga Le Soir que l'extradició de Carles Puigdemont és una "prova de foc" per a la cooperació judicial a la UE.

En la roda de premsa posterior a la trobada, Charles Michel ha subratllat que "en l'euroordre hi ha normes, procediments, que s'emmarquen en l'estat de dret europeu, també, i que es basen en el principi de separació de poders". En aquest sentit, el dirigent europeu, que va ser molt crític amb la violència policial de l'1-O, ha defensat que no pot "intervenir en un tema que depèn de la separació de poders". Ha subratllat que aquesta separació de poders és "un valor molt important en un estat de dret".

"Escolto el missatge de diàleg respectant la Constitució dins l'estat de dret que planteja Sánchez", ha assenyalat el futur president del Consell Europeu. "Espanya és un estat sobirà amb unes institucions democràtiques que compta amb una autoritat judicial", ha afegit.