La denominada Federació Socialista Catalana (FSC-PSOE), liderada per l'antic secretari d'organització del PSC de Barcelona i excandidat d'UPYD a les municipals del 2011 a la ciutat, Julio Villacorta, ha llançat una campanya a la plataforma 'change.org' amb l'objectiu de recollir firmes per demanar al PSOE que trenqui el seu protocol de relacions amb el PSC i es presenti amb les seves sigles a Catalunya.

Villacorta es va presentar dimarts al consell nacional del PSC que debatia la decisió de desmarcar-se del PSOE, i va intentar prendre la paraula però se li va negar, tenint en compte que no és membre d'aquest òrgan i va deixar de militar en el partit.

Segons exposa en la seva iniciativa, el PSOE ha cedit el seu espai a Catalunya al PSC, "un partit essencialment catalanista que fa dècades que va fent front comú amb la resta de partits nacionalistes". Considera que la situació s'ha agreujat després que el PSC ha decidit trencar la disciplina de vot i dir 'no' a la investidura de Mariano Rajoy (PP), malgrat que el comitè federal del PSOE va decidir abstenir-se per facilitar-la.

La iniciativa perquè el PSOE reaccioni amb la ruptura amb el PSC i la recuperació d'una federació a Catalunya ha recollit més de 700 firmes de suport en un dia. També considera que la falta de presència del PSOE a Catalunya ha lligat de mans el partit i n'ha limitat la capacitat de resposta davant dels projectes polítics "que busquen minar la igualtat social i la unitat territorial espanyola".