“He portat una vida plena i he assumit les responsabilitats que he volgut sense problemes. Sobretot perquè ho van saber des del naixement”. Carme Chacón explicava així la seva cardiopatia l’any 2011 en una entrevista a Tele5 amb motiu del Dia Internacional de les malalties congènites. Una malaltia que li ha provocat la mort als 46 anys.

L’exministra va explicar que quan va néixer els metges van descobrir que patia un bloqueig auriculoventricular complet. Quan tenia 10 anys, la tecnologia per fer ecocardiogrames va permetre als metges comprovar que, a més, també patia el que es coneix com tenir el cor al revés, és a dir, la transposició de grans vasos.

“Conec la meva anomalia cardíaca, sé els controls que he de seguir i agraeixo molt als meus pares que m’hagin tractat com una nena sana”, explicava en l’entrevista a Tele5.

Aquesta patologia no va impedir a Chacón d'assumir una intensa carrera política, que la va portar a ser la primera dona ministra de Defensa a Espanya amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2008.

Abans havia estat ministra d'Habitatge (2007) i vicepresidenta del Congrés de Diputats. També al partit, com a persona de màxima confiança de Zapatero, va assumir la Secretaria de Relacions Internacionals del PSOE fins que el 2016 va presentar la dimissió.

Chacón va ser candidata del PSC fins a les eleccions generals del 2015. Les diferències internes en el partit al voltant de la seva llista van provocar que anunciés, a finals d'abril del 2016 i per sorpresa, que no repetiria com a candidata en la convocatòria extraordinària arran de la impossibilitat del PP de formar govern.