La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, han fet aquest dimecres un primer acostament de cara al traspàs de les beques universitàries a la Generalitat, pendent des de fa 17 anys i amb tres sentències favorables del Tribunal Constitucional (TC). Així ho han constat després d'una hora i mitja de reunió a Madrid on han acordat la creació de comissions de treball que abordaran aquesta i altres qüestions amb criteris tècnics.

Segons Chacón, el traspàs implicarà que no hi haurà retards en el cobrament de les beques. Més enllà d’aquest punt, la Generalitat ha demanat que s’adeqüin els barems al nivell de vida, perquè “el cost de la vida no és el mateix a una comunitat que a una altra i si atorguem les beques amb criteris simplement quantitatius un estudiant en un entorn més car te menys poder adquisitiu que un altre que rep la mateixa beca del mateix import en un altre entorn”.

Segons Chacón, durant la reunió tots dos han parlat sobre el model de gestió de la universitat, la recerca i la universitat a Catalunya, i sobre les peticions de la Generalitat en aquest camp. La primera qüestió ha estat el traspàs de la gestió de les beques universitàries, que està pendent des del 2001 i que segons Chacón afecta al 40% dels estudiants universitaris de Catalunya, que són els beneficiaris d’algun tipus de beca o ajut. 

Chacón també ha volgut reclamar a Duque un refinançament i la possible condonació parcial del deute dels parcs científics per facilitar la seva viabilitat econòmica. La consellera també ha abordat amb Duque la situació “d’infraestructures cabdals" com el Barcelona Supercomputing Center i el sincrotró ALBA, on cal “tota l’aposta que puguem rebre per part del govern espanyol”. Segons Chacón, tots dos han coincidit que són infraestructures que “podem defensar” i que conjuntament treballaran “per posicionar-la a nivell europeu”. 

A mes, Chacón i Duque han parlat de les restriccions que hi havia per part del Ministeri d’Hisenda del govern de Mariano Rajoy sobre la taxa de reposició de personal a les universitats, que segons la consellera cal que deixin de tenir efecte perquè les universitats puguin treballar segons la seva autonomia.

Per últim, Chacón ha transmès al ministre el plantejament de la Generalitat respecte als graus de 180 crèdits. “Ens hem posat d’acord que han de tenir una sèrie de característiques com la especialització i requeriments que han de complir” i que hi pot haver acord sobre la seva qualificació.