La candidata del PDeCAT a les eleccions catalanes, Àngels Chacón, ha demanat de deixar de banda una hipotètica declaració unilateral d'independència (DUI): "Per dignitat, deixem de fer aquests numerets".

En una roda de premsa organitzada per Efe, ha proposat que tots els partits independentistes defineixin una estratègia conjunta per avançar junts: "No ens podem excloure i parlar només amb els purament independentistes". "Podem fer les DUI que vulguem, però si no hi ha estructures d'estat no es pot fer efectiva. No és necessària més frustració", i ha demanat respecte per la gent que va participar al referèndum de l'1-O i vol la independència.

Ha insistit que la via unilateral a curt termini "no és realista" ni es pot fer efectiva, i ha reafirmat que els partits independentistes han de deixar les proclames i les declaracions, ja que actualment no es produiria cap reconeixement internacional.

En aquest sentit, ha dit que la proposta del PDeCAT passa per un referèndum acordat, l'amnistia de l'els presos polítics i per "treballar per ser cada dia menys dependents de l'Estat espanyol". "El Govern que no vagi, negociï, pressioni, demani i aconsegueixi millorar la vida dels catalans a Madrid en un moment en què la gent ho està passant tan malament és un irresponsable i no està pensant en els problemes de la ciutadania", ha asseverat.

Acusa JxCat de provinciana

A més, Chacón a retret que la candidata de Junts, Laura Borrás, vulgui vetar la contractació d'empreses de l'Ibex 35, en una proposta que ha qualificat de provinciana per voler "criminalitzar" grans empreses, entre les quals també hi ha companyies catalanes.

Chacón ha apuntat que aquesta proposta no és pròpia d'un partit "que creu que Catalunya ha de ser un subjecte en aquest món globalitzat". Les empreses que proposa de vetar JxCat, ha dit Chacón, projecten "Catalunya al món", ha demanat no criminalitzar-les i ha recordat "que generen llocs de treball i donen feina a més de deu mil persones".

"El PDeCAT ha defensat sempre la petita i mitjana empresa, que és la clau del nostre teixit empresarial productiu a Catalunya, però evidentment també defensem i estem orgullosíssims d'aquestes grans empreses que ens projecten al món. Una cosa no és incompatible amb l'altra", ha apuntat.