L'exconsellera Àngels Chacón deixarà de liderar el PDeCAT per assumir els comandaments de la nova confluència que formarà aquest mateix partit amb la Lliga, Lliures i Convergents i que es presentarà el proper 11 de gener. Així ho ha explicat ella mateixa aquest dimarts en una carta enviada a la militància del partit, a qui agraeix el suport que va rebre en el darrer Consell Nacional celebrat a Calella, i ha afegit que ho fa "per coherència, per implicació i per responsabilitat".

A la missiva, Chacón reitera que "cal una força política clau que capgiri l'actual tendència del Govern del nostre país" i explica que "fa mesos que es treballa per construir un nou espai de centre ampli i integrador a Catalunya que vagi més enllà del nostre partit i ens permeti ser més i ser més forts". "Un projecte que en cap cas es redueix a una simple suma de partits i que busca superar personalismes i sigles. Cal una nova eina que esdevingui una força clau a Catalunya, amb noves idees, noves dinàmiques i que plantegi solucions als reptes actuals", reivindica.

Chacón al·lega que aquesta suma de forces també és necessària perquè, al seu parer, l'actual Govern de la Generalitat és "manifestament incoherent, erràtic i sense una clara estratègia de país" que "està condicionant negativament el futur dels catalans i catalanes". "Catalunya ha deixat de ser un dels principals referents i s'està perdent el respecte i el prestigi a les nostres institucions", afirma.

Chacón també es dirigeix "a tots aquells militants que potser no comprengueu o no compartiu aquesta decisió o bé pugueu tenir dubtes" per prometre que en aquesta nova etapa que inicia "mantindré intactes els valors i els ideals que sempre he defensat hagi estat on hagi estat: a l'Ajuntament d'Igualada, al Govern de la Generalitat, com a candidata a les eleccions del 14 de febrer o com a secretària general d'aquest partit. Prioritzaré la defensa dels ideals i el projecte de país per damunt de personalismes i sigles".

A l'escrit, la ja exlíder del PDeCAT fa balanç dels darrers canvis que han afectat el partit, al que, segons diu, també han afectat "les evolucions i canvis" que han "caracteritzat el mapa polític i els partits en aquests darrers anys d'alt nivell de volatilitat i canvis constants".

Com serà el nou partit?

La intenció del nou partit, que pretén integrar independents i militants de les organitzacions esmentades, és concórrer a les properes eleccions municipals del 2023. El nou partit defensarà una millora de l'autogovern de Catalunya i rebutjarà la unilateralitat, si bé no renunciarà a la independència.

A banda de Chacón, la cap de files de la Lliga, Àstrid Barrio, també hi tindrà un paper protagonista. S'espera que també s'hi vagin apropant dirigents de la ja extinta CiU com Roger Montañola o Antoni Fernández Teixidó. Exdirigents de CDC i el PDeCAT propers a Marta Pascal com ara Carles Campuzano o Lluís Recoder no veuen el nou projecte amb mals ulls, tot i que de moment no s'hi sumarien.

Qui no hi formarà part serà Units per Avançar, el partit de l'exconseller Ramon Espadaler, que està integrat al grup del PSC. De fet, la mateixa Lliga i Lliures van arribar a negociar amb els socialistes anar junts a les eleccions del 14-F, però finalment no va haver-hi acord. Tampoc hi serà el PNC de Pascal.

 

Imatge principal: la fins ara líder del PDeCAT, Àngels Chacón / Foto: ACN