La Lliga Democràtica ha decidit no presentar-se a les eleccions previstes per al 14 de febrer després de no arribar a un acord amb el PSC per anar-hi junts. En un comunicat, el partit atribueix el desacord a l'aposta per Salvador Illa com a candidat socialista en substitució de Miquel Iceta.

La formació liderada per Astrid Barrio assegura que inicialment semblava que el PSC acceptava una fórmula compatible amb el que plantejava el seu partit. Però afegeix que hi ha hagut un "canvi d'orientació" i que finalment el PSC ha plantejat la incorporació de persones procedents de la Lliga a les llistes electorals però sense que hi hagi una visualització d'aquest espai polític.

La Lliga apostava per un "front ampli en forma de coalició" que aplegués i mobilitzés els partits, col·lectius i persones de tradició catalanista "que no es resignen a una nova victòria de l'independentisme a Catalunya".

El partit volia concórrer als comicis amb el PSC i altres formacions que es defineixen com a catalanistes moderades, com Units per Avançar i Lliures. La Lliga proposava un programa de mínims basat en la reconstrucció econòmica, un rescat social, la "reconciliació entre catalans" i el bon govern i que, per la diferència entre els diferents espais que es podrien integrar sota el paraigua del PSC, que cada formació tingués llibertat de vot a les institucions.

Lliures, formació sorgida arran de la dissolució de CiU, ja va denunciar el mes de desembre que el PSC havia rebutjat presentar-se en coalició. Tant aquesta formació com la mateixa Lliga apostava per fer una "gran llista catalanista". Qui sí que ha tornat a arribar a un acord amb el PSC és precisament Units per Avançar, la formació liderada per Ramón Espadaler sorgida després del divorci entre Convergència i Unió. 

Sol·licitant de l'indult per als presos

La Lliga Democràtica va formalitzar el mes de setembre passat la petició d'indult per als presos polítics condemnats pel referèndum de l'1-O, com ja havia anunciat que faria el passat agost. La formació considera que Catalunya travessa "una situació crítica" per la crisi sociosanitària i política i per això cal "afavorir un clima d'enteniment i cooperació", ha explicat en un comunicat.

 

Imatge principal: Àstrid Barrio i Antoni Fernández Teixidó al congrés de Lliures / Sergi Alcàzar