La secretària general del PDeCAT, Àngels Chacón, ha presentat aquest vespre al Teatre Nacional de Catalunya les seves propostes per articular el que ha descrit com un “espai polític de centre integrador” amb el qual intenta refundar el seu partit després que a les darreres eleccions, amb el trencament amb Junts, va quedar fora del Parlament.

La líder del PDeCAT ha dirigit la seva proposta sense embuts als votants més moderats de l'espai postconvergent i ha apel·lat a “tota aquella gent que avui se sent orfe de representació política al Parlament”. Ho ha fet en un escenari sense cap logotip del PDeCAT. L'escenari i el faristol rere el qual intervenia Chacón, s'ha concentrat en el títol de la conferencia Centrem el present, repensem el futur.

Mas, Ortega, Mas Colell...

Ha seguit la conferència des de les primeres files del TNC, el president Artur Mas, i membres del seu Govern com la vicepresidenta Joana Ortega o els consellers Andreu Mas Colell i Felip Puig; el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, la portaveu del PSC, Alícia Romero, i el líder d’Units per Avançar, Ramón Espadaler, però cap representant de Junts, amb qui encara manté un litigi per la marca. En canvi sí hi era el president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.

Segons Chacón, que ha donat un fort contingut econòmic a la seva intervenció, aquest espai que impulsa ha de comptar amb “la força suficient no només per condicionar la governabilitat del país sinó també per liderar les seves institucions durant els propers anys”.

Ha apostat per “un projecte de país i un model de societat” on es preservi la identitat compartida i es prioritzi el progrés econòmic i social, amb estratègies per enfortir el país, desacomplexat, que “defugi de populismes, realista, que parli clar als electors com a persones adultes i defugi de les demagògies”.

Disposició personal

Chacón no ha amagat la seva proposta en primera persona per liderar aquest espai i ha explicitat la seva “disposició a treballar per articular consensos des d’on pugui ser més útil”.

La secretaria general del PDeCAT ha defensat una sortida política al conflicte entre Catalunya i Espanya a través de l’amnistia i la reforma del Codi Penal per desjudicialitzar la política. Ha defensat el diàleg i les urnes, sense les quals, ha pronosticat, no hi haurà una sortida al conflicte de Catalunya amb l’Estat.

Alhora ha subratllat que la millora de l’autogovern és possible, ja sigui a través l’un increment d’autogovern en el marc de l’Estat espanyol o bé com a resultat d’un referèndum sobre la independència de Catalunya o sobre l’encaix de Catalunya a Espanya.

 

A la imatge principal, Àngels Chacón durant la seva intervenció al TCN aquest vespre / Efe