Carme Chacón al consell nacional del PSC que ha ratificat la llista a les generals ./ EFE

Les primeres paraules de Carme Chacón en començar el Consell Nacional del PSC eren triomfals: "Miquel, jo també sóc molt de Queen, però sóc més de la cançó 'Amics per sempre'". La candidata del PSC a les generals ha aconseguit vetar l'entrada a la seva llista a Pere Navarro, avalat per Miquel Iceta. Sí que ha claudicat amb Maurici Lucena, proposat també per l'executiva actual i home de confiança de Pedro Sánchez que ha format part de l'equip de programa del PSOE, que anirà de número 6.

Futur incert per Navarro

La composició de la llista ha estat una bufetada per a l'exprimer secretari del PSC, Pere Navarro, que ja tenia coll avall que hi seria. Navarro, que ha estat un dels impulsors de la Declaració de Granada i ferm defensor d'una consulta a Catalunya "legal i acordada", ha tingut més d'una enganxada per aquest tema amb l'exministra de Defensa i d'Habitatge. Va ser l'única diputada del PSC al Congrés que va votar l'abril de 2014 en contra de la transferència de la competència a la Generalitat per fer una consulta a Catalunya. A la seva intervenció en el Consell Nacional del PSC Navarro, que és membre de l'executiva federal del PSOE, ha dit: "Bon viatge, però que no comptin amb la meva companyia. Crec que mai m'he comportat amb ells com ells amb mi, però què farem". També ha afegit que avui obre "una nova etapa amb tristesa, sense rancors", però en la qual se sent "alliberat per opinar, dir i fer" el que cregui, tot i que ha descartat estripar el carnet, informa Efe. A les 13:36h ha sentenciat a Twitter:

Quota Baix Llobregat i Santa Coloma

La llista, que tornarà a ser cremallera, portarà els dos homes forts de Chacón al segon i quart lloc. Germán Rodríguez, la seva mà dreta al Ministeri de Defensa i Habitatge, serà número dos i dirigirà la seva campanya electoral, i José Zaragoza anirà de quatre. Al tercer i cinquè lloc hi aniran les quotes de dos federacions importants, el Baix Llobregat i el Barcelonès Nord: Mercè Perea, de confiança de Núria Marín, i Lídia Guinart, de l'ajuntament de Santa Coloma. Les enquestes donen al PSC un resultat al Congrés de 10 diputats com a màxim. A la reunió de la comissió de llistes de divendres a la nit, que es va allargar fins a dissabte a la matinada i es va reprendre a les 9 del matí, hi va haver tensió per decidir qui anava als 10 primers llocs. Al vuitè hi anirà Joan Rangel, que va ser molt criticat pel sector Avancem per la seva assistència el 2014 a un acte de Societat Civil Catalana.

Distància amb l'executiva

A la seva intervenció, Carme Chacón ha marcat distàncies amb l'actual executiva del PSC, que aposta per arbitrar una sortida acordada a l'encaix entre Catalunya i Espanya, celebrant, si cal, un referèndum. "A mi ningú em pot dir que sóc equidistant, a Catalunya no li convé ni la ruptura ni la separació". Ho ha dit en castellà, adreçant-se clarament a Ciutadans. Ho ha ratificat en un tuit:

Chacón ha enviat un segon missatge a l'actual executiva, tot mostrant-se satisfeta perquè s'ha "renovat el 76% de les llistes" i demanant que això "es tingui en compte" al proper Congrés.