El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no té intenció d'obrir cap investigació pels missatges que es van intercanviar jutges espanyols en un xat privat els dies previs a l'1-O i on quedava reflectit l'odi i l'animadversió dels jutges cap a l'independentisme, segons fonts del Consell.

Aquestes fonts asseguren que no hi ha hagut cap queixa i que el CGPJ no pot actuar d'ofici, que es tractaria d'una sanció de faltes i ha prescrit. Segons les mateixes fonts, les manifestacions dels jutges podrien quedar emparades pel dret a la llibertat d'expressió, atès que es van fer en un xat intern.

El que sí que s'ha fet des del CGPJ és remetre al promotor de l'acció disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges les cartes que la consellera de Justícia, Ester Capella, va enviar demanant que s'investiguessin els missatges perquè en tingui constància.

En qualsevol cas, des del CGPJ no preveuen mesures per controlar l'ús del xat professional dels jutges per intercanviar missatges i opinions, atès que consideren que això suposaria una forma de censura. 

Sense constància del viatge a Colòmbia

En relació als viatges de l'ara ministra de Justícia a Colòmbia, el CGPJ no té constància que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, participés en cap curs a Cartagena de Indias organitzat per la institució.

Fonts del CGPJ han apuntat que en els últims dies han estat revisant la documentació sobre els cursos organitzats pel CGPJ, arran de la filtració d'una conversa de la ministra en què afirma haver vist un grup de jutges del Suprem i fiscals alternar amb menors d'edat en un viatge a la ciutat colombiana en el qual ella va participar.

Segons les mateixes fonts, d'acord amb la documentació analitzada, el CGPJ no va organitzar cap curs per a jutges i fiscals a Cartagena de Indias ni el 2009 ni en anys anteriors.