La paràlisi parlamentària també ha afectat el poder judicial. L’òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), fa vuit mesos que està en funcions. Malgrat aquesta situació, el Consell ha fet 22 convocatòries i posteriorment ha dut a terme els nomenaments, tot i estar en funcions.

Per aquest motiu dues associacions judicials han presentat aquest dimecres un recurs al Suprem en què denuncien que els nomenaments del CGPJ no s’ajusten a la llei, ja que el mandat de l’òrgan està sense efectes des del 4 de desembre, segons informa el diari Público.es.

Dimecres les entitats Francisco de Vitoria (AJFV) i Jutges per la Democràcia (JpD) van anunciar un recurs a la Sala Tercera del Tribunal Suprem contra les convocatòries i posteriors nomenaments del Consell, amb referència a càrrecs rellevants, com ara la presidència de l’Audiència Nacional amb José Ramón Navarro al capdavant, després de ser elegit per 20 vocals del CGPJ, entre els quals hi ha el seu president, Carlos Lesmes.

Els jutges associats denuncien que els nomenaments s’han de fer a partir d’una reforma reglamentària de la llei orgànica del Poder Judicial, concretament de l’article 326.2, que defensa la necessitat d'elegir càrrecs a partir de criteris de mèrit, capacitat i experiència.

La resposta del CGPJ

Al seu torn, el Consell del Poder Judicial defensa que els nomenaments es fan respectant la llei orgànica en tot moment. D’aquesta manera, al setembre l’òrgan judicial pretén convocar les eleccions del nou president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, que actualment està sota les ordres del magistrat Manuel Marchena.