Esquerra Republicana demanarà un informe als lletrats del Congrés dels Diputats sobre si és possible o no fer comparèixer jutges en comissions d’investigació a la cambra baixa. Així ho ha assenyalat Gabriel Rufián, en resposta a un moviment en dos temps del govern espanyol: Pedro Sánchez assegurant en una conversa informal amb periodistes que el PSOE vetarà la compareixença de jutges en les comissions sobre l’Operació Catalunya, l’espionatge amb Pegasus i el 17-A; i Félix Bolaños insistint en roda de premsa que els jutges "no tenen obligació d'assistir a comissions de recerca" parlamentàries.

"No vull entrar en guerra amb ningú amb això, però segur que no hi ha cap article del reglament” de la cambra baixa “que ho impedeixi”, ha dit. I ha recordat que a la gent se la cita a comparèixer no pas per gust, sinó per allò que són capaços d’explicar. Ha argumentat, doncs, que en una comissió en la qual s’ha de tractar com els jutges van participar en una operació d’estat contra el moviment independentista, té tot el sentit dur-los al Congrés a donar explicacions. “Nosaltres simplement volem poder parlar amb aquells compareixents que considerem oportuns", ha justificat.

Així ho ha explicat el líder d’Esquerra Republicana a Madrid en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés dels Diputats. Ha opinat que si el PSOE està en contra de citar jutges a la cambra baixa té tota la llibertat de vetar-ho. “Coneixem perfectament el PSOE, i és esperable; crec que moltes coses que diuen que són impossibles de sobte es tornen possibles", ha afegit. També ha estat preguntat per aquesta qüestió el portaveu del PNB a l’hemicicle, Aitor Esteban, ha opinat que s'està "fent una bola" amb aquest assumpte quan encara no hi ha cap proposta concreta per part dels grups parlamentaris.

Hores abans, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del Congrés dels Diputats, el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha assegurat que els jutges “no tenen l’obligació” d’assistir a aquestes comissions d’investigació. “Tampoc tindria cap utilitat”, ha opinat també.

Més tard, el president del govern espanyol també ha explicat en una conversa informal amb periodistes durant la tradicional Copa de Nadal de la Moncloa que el PSOE vetarà que els jutges compareguin al Congrés en aquestes comissions d’investigació. Es tracta de les tres comissions exigides per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya perquè la cambra baixa posi llum a la foscor de l’Operació Catalunya, l’espionatge a independentistes a través del programari ‘Pegasus’, i els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017, orquestrats per l’imam de Ripoll, un confident del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). També ha confirmat, en aquesta conversa, que es reunirà diverses vegades amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!