El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha sancionat amb 600 euros el jutge de Barcelona Federico Vidal, que va anomenar "terroristes uniformats" als policies que van reprimir l'1-O. El magistrat va fer aquest comentari en un correu personal dins un fòrum restringit als companys de professió, on també va utilitzar l'expressió "terrorisme policial" per referir-se a les forces de seguretat de l'Estat.

El CGPJ considera que aquestes afirmacions són "una falta greu", tal com diu l'article 418.5 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Aquesta article considera falta greu "l'excés o abús d'autoridad, o falta greu de consideració respecte dels ciutadans, institucions, secretaris, forenses o resta del personal al servei de l'Administració de Justícia".

"No entenc res"

La investigació per part del promotor de l'Acció Disciplinària del CGPJ va sorgir després que la conversa en el fòrum de jutges es publiqués als mitjans de comunicació. L'intercanvi de missatges es va produir el 4 d'octubre. A través d'un canal corporatiu, diversos jutges d'arreu d'Espanya van enviar mostres de suport als magistrats que treballen a Catalunya per la situació en què es troben.

La resposta del jutge Vidal a aquests missatges va ser: "Intervinc perquè no entenc res. Han pegat a cap jutge a Catalunya? L'han vexat, insultat en públic o amenaçat per ser jutge? Si és així, la meva solidaritat i repulsa". Després de plantejar aquestes preguntes afegia: "Si no és així, de què ens lamentem? Ningú ha de dir res sobre el TERRORISME POLICIAL que patim a Catalunya, ni sobre els 890 ferits que han provocat els terroristes uniformats? Ni sobre els 2,3 milions de persones que s'han vist coaccionades, insultades i menyspreades per voler votar? De veritat que no hi ha res a dir?".