La judicatura torna a protestar. Aquest mateix dijous, Carlos Lesmes ha convocat justament un ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial. El motiu: no haver demanat al CGPJ un informe sobre la reforma que pretén limitar les seves funcions quan el mandat hagi caducat, i que no pugui per tant continuar nomenant jutges. La reforma es troba en tràmit ja al Congrés dels Diputats, i l’òrgan de govern dels jutges ha instat el PSOE i Unidas Podemos a reconsiderar la seva decisió, expressada a la Mesa. "No és el camí adequat", avisen. L’acord s’ha adoptat sense unanimitat, amb setze vocals a favor i cinc en contra. 

El ple del CGPJ s’ha reunit després que la Mesa del Congrés dels Diputats decidís aprovar, pel tràmit d’urgència, la reforma de la llei del poder judicial per limitar les facultats d’un ple en funcions, saltant-se les audiències prèvies. No només això, sinó que va habilitar el mes de gener al Congrés per accelerar la seva tramitació. En aquest context, l’acord aprovat pels jutges “lamenta profundament” que s’hagi tirat endavant “fent cas omís” de la petició que li van fer el passat desembre: que se sol·licitessin informes al mateix CGPJ, a la Comissió de Venècia i a les associacions de jutges i fiscals.

L’escrit recorda que aquestes peticions tenen un “amplíssim consens” del CGPJ i “no eren més que un recordatori dels principis i requeriment que deriven del dret de la Unió Europea i inspiren l’actuació del Consell d’Europa per a preservar la independència judicial”.

Des de l’òrgan de govern dels jutges denuncien la “desatenció” de la Mesa del Congrés dels Diputats “sense oferir cap raó”, fet que els genera preocupació. I sol·liciten, “des del més profund respecte a l’autonomia parlamentària”, que la cambra baixa espanyola reconsideri la seva decisió de tramitar-ho de forma urgent i “sense audiència de cap mena”. I apugen el to: “No és el camí adequat ni el més respectuós amb les exigències del principi de separació de poders”.

El CGPJ de Lesmes aprofita per recordar, un cop més, sobre la necessitat de renovar l’òrgan de govern dels jutges, que fa més de dos anys que té el mandat caducat. Insta les forces polítiques a posar per davant “el compliment d’aquest deure constitucional”.

Els nomenaments que no s'aturen

El Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat des de fa més de dos anys, però continua amb la seva activitat com si res. Ja són més de 60 els nomenaments que ha fet l'òrgan de govern dels jutges des que està en funcions a l'espera de renovació. En funcions s'han renovat totes les presidències de sala del Suprem, inclosa la renovació de Manuel Marchena al capdavant de la sala penal. I ha convocat noves places vacants. Davant d'això, i que el PP no trenca el bloqueig de la renovació, el PSOE i Unidas Podemos van decidir impulsar una reforma que en limiti les funcions quan tingui el mandat caducat.