César Puig, ex-secretari general d'Interior, el càrrec immediatament per sota del conseller en l'organigrama del Departament d'Interior, ha tancat el torn de les declaracions del judici a l'Audiència Nacional de la cúpula dels Mossos d'Esquadra.

Si Pere Soler tenia poca incidència en la part operativa del cos, ha quedat palès que la influència de Puig encara era menor. L'ex-secretari general ha dit només començar l'interrogatori del fiscal Pedro Rubira que no va respondre a cap dels correus que va rebre previs a l'1-O perquè "no tenia res a aportar". "Opinar es pot opinar, però no tenia res a aportar", ha afegit.

Tot el relat de César Puig ha anat encaminat a explicar les seves funcions, que bàsicament eren executives i d'assignació de mitjans per poder pagar tots els recursos, com ara les hores extres dels agents en operatius especials o l'activació de vehicles de reforç i helicòpters, per exemple. Ha negat que mai tramés cap estratègia amb el conseller Quim Forn per tirar endavant el referèndum amb la connivència dels Mossos.

En aquest sentit, Puig ha estat contundent: "De la Conselleria d'Interior no es va utilitzar ni un euro per defensar el referèndum".

Sobre els preparatius del referèndum de l'1-O, César Puig ha explicat que "el primer problema era poder satisfer totes les hores necessàries" que havien de fer els agents. S'havien de trobar entre 4 o 5 milions d'euros. També es va haver de buscar la manera d'ampliar la flota de vehicles: "Vaig haver de fer una aportació d'emergència per a entre 60 i 70 vehicles i una contractació d'emergència de l'helicòpter per al dia 1-O".

L'exigència de Junqueras

Per explicar per què informava Vicepresidència de les accions de Mossos, César Puig ha revelat que "Junqueras es va queixar a Jané que s'assabentava de les actuacions dels Mossos per la premsa" i va insistir que "no li semblava oportú". Per aquest motiu, el conseller d'Interior Jordi Jané va decidir que sempre es comunicarien els dispositius a Vicepresidència quan ja estiguessin en marxa perquè en tingués coneixement, però mai abans per seguretat.

 

 

Puig ha estat l'últim a declarar i el que ha anat més ràpid. Una hora d'interrogatori davant les 11 hores repartides en 3 dies que va estar compareixent el major Josep Lluís Trapero. Amb la seva declaració s'ha tancat el torn dels acusats i dilluns comencen els testimonis. El primer, Diego Pérez de los Cobos.