L'Ajuntament de Cervera (Segarra) ha posat de cap per avall el retrat de Felip V que conserva en una sala de l'edifici, a l'estil de Xàtiva, i ha anunciat que el retirarà en les pròximes setmanes igual com farà amb els altres quadres reials. L'alcalde de la ciutat, Ramon Royes (PDeCAT), ha assenyalat que a l'hora de prendre aquesta decisió també ha tingut en compte "el paper del rei borbó Felip VI, defensant l'actitud i decisions del Govern d'Espanya, que ha aplicat l'article 155 de la Constitució espanyola contra el poble català, fet que com a mínim s'ha de qualificar d'injust i decebedor".

El consistori ha anunciat aquest dijous la retirada de les pintures, que inclouen també des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII juntament amb les respectives esposes, i els traslladarà al Museu Comarcal de Cervera.

"Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbó va ser el responsable d'una greu reculada en les llibertats i drets del poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta", ha afirmat l'alcalde. Per a Ramon Royes, "aquests quadres simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya i és anacrònic que estiguin exposats en un edifici que és la casa de tots els cerverins, quan el seu lloc ha de ser el Museu".

"Una exhibició de monarques, molts d'ells Borbons, no es correspon amb un espai que ha de ser la representació de la ciutadania a partir dels valors democràtics i de llibertat" afegeix l'alcalde. 

En aquest context ha assenyalat que veu "un clar paral·lelisme amb la situació actual i l'aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que va suposar la pèrdua de llibertats d'expressió, presos polítics, atacs a la llengua i cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI ".

"Ens sentim extremadament lluny d'Espanya i volem simbolitzar el nostre rebuig als Borbó i al que van fer fa 300 anys, posant el retrat de Felip V girat durant unes setmanes abans de treure tots els retrats d'un edifici que es diu Paeria i que representa uns valors que res tenen a veure amb el comportament dels Borbons amb el poble català", ha agregat.