Quan falten només uns dies pel referèndum de l'1 d'octubre, les cerques a Google revelen l'augment de l'interès internacional en el referèndum. Les consultes relacionades amb la independència de Catalunya i amb la votació han assolit nivells que no s'havien registrat fins ara, superant amb escreix les cerques generades per la consulta del 9 de novembre de 2014. És el que es pot apreciar a partir de les dades de Google Trends, el servei del cercador que analitza la popularitat.

Trends és l'eina de Google que serveix per detectar les tendències de cerca d'un terme a través d'una línia del temps. Trends no indica el nombre total de cerques en un moment determinat, sinó que t'indica la popularitat en una escala de 0 a 100, en el qual 100 representa el punt en què una cerca d'un terme ha assolit el seu valor màxim. I en el cas del referèndum i de la independència aquest moment es va assolir aquesta última setmana, arran de l'esclat del setge policial i judicial.

Màxim històric

Les cerques a Google sobre el referèndum ("referèndum Catalunya", "referèndum català") i la independència ("independència Catalunya") van assolir el seu màxim històric el 20 de setembre, coincidint amb l'operació policial en institucions i les detencions de diversos membres del Govern. Aquella jornada, tal com va explicar aquest diari, va generar un gran interès mediàtic internacional per les actuacions policials. Precisament, coincidint amb aquest desplegament mediàtic, les cerques de Google es van disparar.

Per fer-se una idea de la popularitat del dia del setge (100 punts sobre 100), només cal veure que la cerca "catalan independence" va ser superior llavors que en alguns moments transcendentals per al procés com en la setmana posterior a les eleccions del Parlament de Catalunya de 2015 (85 punts) i la consulta popular del 9-N (9 novembre de 2014, 85 punts). S'aprecia una tendència semblant si es fa la mateixa cerca en castellà.

 

Gràfics: nivell de popularitat de l'últim mes i dels últims cinc anys:

 

No només la independència genera interès: el referèndum també ha assolit pics aquests dies. Si s'observen les dades dels últims 30 dies, la consulta "catalan referendum" ha passat d'una popularitat inferior a 10 a finals d'agost a assolir la seva repercussió màxima aquesta última setmana.

Regne Unit i Irlanda, els més interessats

En diversos llocs del món s'ha notat especialment l'augment de la popularitat de la independència catalana.

 

Popularitat de la independència catalana en els últims set dies:

Són exemples Irlanda i el Regne Unit, que en l'última setmana han aconseguit puntuacions de 100 i 53 en la cerca "catalan independence", i en menor mesura Canadà, els Estats Units, Austràlia i els països nordicos. Com a element curiós, dins del Regne Unit, Escòcia és la nació que més ha buscat sobre el tema.