El darrer mandat de Carles Escolà com a alcalde no ha esta gens fàcil. El seu aliat, Esquerra, va abandonar-lo quan més ho necessitava davant les intencions dels socialistes de presentar una moció de censura contra ell. Finalment, va mantenir la cadira de batlle i ara es presenta com a candidat de Guanyem Cerdanyola per poder liderar el projecte municipal quatre anys més. En aquest Confidencial, desgranem els principals punts d'enfrontament entre Guanyem i ERC (liderat per la candidata Helena Solà). També veiem com queda, enmig de tot plegat, el PSC, que es presenta amb nou candidat, Carlos Cordón.

Bellaterra

Ramon Andreu, president de l'EMD (Entitat Municipal Descentralitzada), ha engegat una recollida de firmes perquè Bellaterra deixi de pertànyer a Cerdanyola i passi a ser un barri de Sant Cugat del Vallès. Molts veïns de Bellaterra es senten desconnectats del municipi i l'EMD, que va néixer l'any 2010, cada vegada ha anat agafant més pes. Els principals candidats coincideixen a millorar les relacions i creuen que la proposta respon a accions totalment electoralistes.

Serveis públics

Entre candidats es passen la pilota de la responsabilitat. Parlar de serveis públics a Cerdanyola és focalitzar-ho amb la neteja. És la crítica en comú de tots, fins i tot de l'actual alcalde Carles Escolà. El candidat socialista Carlos Cordón acusa a Escolà de "no haver generat cap projecte aquests quatre anys" i des d'Esquerra, Helena Solà "lamenta que la ciutat estigui abandonada".

Medi ambient

Parlar de medi ambient a Cerdanyola és parlar de la crisi de l'amiant. L'any 2002 es va prohibir utilitzar aquest material però el mal ja estava fet des de la dècada dels 60. La fàbrica Uralita va contaminar el sòl del municipi abocant, sense control, restes contaminades amb amiant. A dia d'avui, encara trobem el rastre en molts punts que contaminen sense aturador. La conscienciació social ha estat vital per prendre en valor la perillositat d'aquest material cancerigen. El repte més immediat és acabar de retirar l'amiant de tot arreu.

Seguretat

El problema de molts municipis és la manca d'efectius policials locals. Davant les jubilacions i la reducció d'aquest cos, es presenten diferents alternatives com una nova comissaria situada fora del centre de Cerdanyola o augmentar amb més d'una vintena de policies. La convocatòria de places ja està en marxa.

Les frases dels candidats

Carles Escolà (Guanyem): "Hem fet una proposta de conveni amb Bellaterra que el president de l'EMD l'ha rebutjat per pur electoralisme"
Carlos Cordón (PSC): "Escolà ha estat el pitjor alcalde de la democràcia a Cerdanyola"​
Helena Solà (ERC): "Hem passat d'un deute de 27 a 10 milions, això seria bo si fóssim una empresa privada"
Helena Solà (ERC): "Estem a la zona zero de l'amiant i encara tenim escoles amb sostres d'uralita"