L'escriptor Javier Cercas, flamant guanyador del Premi Planeta 2019, ha rebut aquest dijous a la nit el Premi de Periodisme Francisco Cerecedo a l'Hotel Palace de Madrid. L'encarregat d'entregar-li el guardó ha estat el rei Felip VI, que ha presidit l'acte junt amb la reina, Letícia. L'acte s'ha convertit en un intercanvi d'elogis entre el cap de l'Estat i l'autor gironí per la seva actitud davant els independentistes i els antimonàrquics.

El premi el concedeix l'Associació de Periodistes Europeus (APE) i ha distingit Cercas per un article titulat "¿Para qué sirve hoy la República?", publicat a El País Semanal el gener passat, en resposta a un altre del líder de Podemos, Pablo Iglesias, a l'edició diària d'El País, amb el títol "¿Para qué sirve la monarquía?".

Cercas sosté en l'escrit que ningú no creu que la democràcia espanyola sigui millor amb una república, que el debat monarquia-república és fictici i defensa el missatge del Rei després del referèndum de l'1-O a Catalunya, el moment de màxima reptura entre la monarquia i la majoria de la societat catalana.

En el seu parlament, Felip VI ha agraït el "coratge" i la "valentia" de Cercas per haver fugit "de l'equidistància entre l'estat de dret i els que pretenen destruir-lo" i haver-se centrat en "l'irrenunciable interès general", en una nova carregada contra independentistes i republicans que certifica l'allunyament entre el monarca i Catalunya. El Rei ha subratllat que comparteix amb Cercas "moltes idees, molts valors i moltes conviccions democràtiques".

Al seu torn, Cercas ha celebrat el discurs del monarca el 3-O. "Mentre un grup de polítics traïdors ("felones", ha dit textualment en castellà) intentava imposar per les braves a la majoria un projecte minoritari, inequívocament antidemocràtic i profundament reaccionari, vostè ens va dir als qui estàvem a la banda de la legalitat democràtica que no estàvem sols", ha precisat. A més, ha definit el procés com un projecte "contra les llibertats" que busca "derogar l'Estatut i violar la Constitució".