Si demà se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya, JxSí tornaria a guanyar, però perdria força i passaria de 62 escons a 56-58. Segons la primera onada de 2016 del Baròmetre d'Opinió Política del CEO, la coalició independentista se situa en el 30,9% en intenció directa de vot. La sorpresa és l'increment espectacular de CSQP que duplicaria els seus escons, passant de 11 a entre 21 i 23, amb el 17,7% en intenció de vot. JXSí i la CUP podrien no sumar majoria absoluta, que està situada en els 68 escons.

Els comuns lluitarien fins i tot per la segona posició amb Ciutadans, que podria arribar a perdre fins a 3 escons dels 25 que té ara. Mentrestant, el PSC baixa i se situa en el 9,1% en intenció directa de vot, passant dels 16 diputats d'ara a una forquilla de 13-14. El PP també perd força lleugerament i podria perdre un escó.

Pel que fa a la CUP, es mantindria entre els 9 i 11 escons. Amb aquests resultats, les forces independentistes sumarien com a màxim 69 diputats, només un per sobre de la majoria absoluta, però si tirem a la baixa es quedarien amb 65. Uns resultats que s'allunyen dels 72 diputats independentistes que hi ha ara mateix al Parlament. 

D'altra banda, si les eleccions fossin demà al Congrés dels Diputats i amb el focus posat en el mes de juny, ja que pot haver-hi comicis si no es desencalla la situació a Madrid, En Comú Podem guanyaria a Catalunya amb el 24,1%, mantenint els 12 escons, segons el CEO. No obstant, la disputa electoral estaria frec a frec amb Esquerra Republicana. Els republicans pugen fins a 3 punts en intenció directa de vot, fins al 18,9%. Això es traduiria en una forquilla d'entre 10 i 11 escons. Ara en té 9. 

Lluny de les primeres posicions estaria Democràcia i Llibertat. De fet, baixaria fins a 8 punts, respecte els resultats que va obtenir en les eleccions, passaria del 15% dels vots al 7,6% en intenció de vot, quedant-se com a molt amb 7 escons, un menys dels que té actualment. 

Empat entre el Sí i el No

"Vol que Catalunya esdevingui un Estat Independent"?. Segons l'enquesta del CEO, el 45,3% dels enquestats hi estan a favor, mentre que els detractors de la independència, serien el 45,5%. Dos extrems que en qüestió d'un any s'han apropat fins arribar pràcticament a un empat tècnic. Al febrer de 2015, per exemple, el Sí representava el 44,1%, mentre que el No, el 48%.

La baixada dels detractors a la independència s'ha traslladat en part al nombre d'indecisos, que ara representen el 7,1%. Dins d'aquest grup, però, també hi ha un petit percentatge dels que abans sí eren favorables a un Estat independent. "Estaríem parlant d'una relació de 2 a 1", entre els del no i els del sí, que s'han passat al "no ho sap", segons el director del CEO, Jordi Argelaguet.

Valoració dels líders

El líder català més ben valorat, segons l'enquesta, és el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que aprova amb un 5,5 sobre 10. Fins i tot, el republicà està per sobre del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aconsegueix un 5,2. Un altre que passa l'examen, però amb un 5,1 raspat, és el diputat de la CUP, Benet Salellas, tot i que el 84% dels enquestats no el coneix.

La resta de líders catalans suspenen: Lluís Rabell (4,5), Miquel Iceta (4,3), Inés Arrimadas (3) i Xavier García Albiol (1,9). No obstant, la pitjor valorada de la llista és la popular Alicia Sànchez Camacho amb un 1,5.