El 38,5% dels catalans creu que Catalunya hauria de ser un Estat independent, segons la darrera onada del Baròmetre d'Opinió Política del CEO. El percentatge, però, cau lleugerament si ho comparem amb l'enquesta del passat mes de novembre. En concret, un punt i mig. En canvi, puja el nombre de catalans que consideren que Catalunya hauria de ser un Estat dins una Espanya Federal. Passen del 24,5% al 26,3%. També repunten de manera discreta aquells que aposten per continuar sent una comunitat autònoma, del 24,6% al 25,1%. Mentrestant, el nombre de catalans que aposten per ser simplement una regió més d'Espanya, cau del 5% al 4,1%.

Si analitzem aquestes opcions per partits, els partidaris de JxSí i la CUP aposten majoritàriament per un Estat independent. Els de C's i PP es queden amb l'opció de la comunitat autònoma i els de CSQP, per l'opció federal. En principi, l'opció federalista hauria de ser també la preferida per aquells catalans que votarien el PSC, atès que el partit defensa aquesta postura. No obstant, majoritàriament, el 43,8% segons el CEO, es queda amb la comunitat autònoma.

Si parlem de les relacions Catalunya-Espanya, la majoria dels catalans consideren que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia. En concret, són 4 punts percentuals més que fa cinc mesos, i se situen en total en el 68,1%. De fet, aquells que creuen que Catalunya té un nivell suficient d'autonomia passen del 23,8% al 23,1%. Només el 4,3% dels enquestats considera que té massa autonomia.

Pel que fa al sentiment de pertinença, el 33,8% dels catalans se sent tan espanyol com català, mentre que el 26,3% només se sent català. Una altra de les preguntes que ha incorporat el CEO en els darrers baròmetres fa referència a la convivència entre catalans en cas d'independència. Un 51,5% creu que les coses no canviarien, mentre que el 24,1% està convençut que seria pitjor i el 17,7% que seria millor. 

Democràcia

El CEO posa de relleu un cop més la desafecció política que viu la societat actual, i en concret, la catalana. En aquest cas, el 80,3% dels enquestats està poc o gens satisfet amb el funcionament de la nostra democràcia. Una tendència que va a l'alça. Si ho comparem amb dades de fa un any, aquest percentatge s'ha incrementat gairebé tres punts i mig. En canvi, aquells que estan bastant satisfets només representen el 16,9%.

Si ens centrem en la valoració general dels polítics catalans i els espanyols, els primers en surten més ben parats, però tampoc aproven. El 55,2% dels catalans no confien en els representants catalans. El percentatge, però, repunta fins al 81,1% si parlem de polítics espanyols.