L'ex-CEO de Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel s'ha querellat contra Jorge Fernández Díaz per l'Operació Catalunya. Concretament, aquest dijous ha presentat una querella a l'Audiència Nacional contra l'exministre de l'Interior i diversos comandaments policials: l'ex número dos d'Interior Francisco Martínez, l'exdirector general de la policia espanyola Ignacio Cosidó o el comissari jubilat José Manuel Villarejo, segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press. Cal esmentar que la querella apunta a suposats delictes d'organització criminal, falsedat documental, amenaces, detencions il·legals, malversació i fals testimoni.

Dirigida al Jutjat Central d'Instrucció que correspongui per repartiment, la querella va acompanyada d'una sèrie d'àudios, vídeos i documents que es presentaran divendres a l'Audiència Nacional. Els fets denunciats estan relacionats amb presumptes extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d'agents de la policia espanyola a responsables de la BPA per conèixer mitjançant vies il·legals una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana de diversos governants de Catalunya i els seus familiars (entre ells, Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras).

Segona querella de Joan Pau Miquel

És la segona querella que presenta Joan Pau Miquel en el mateix sentit. I és que el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6, Manuel García Castellón, va rebutjar-li al juliol investigar sobre la qüestió. El representant de l'ex-CEO de BPA va remetre l'escrit a García Castellón perquè entenia que els fets denunciats guardaven relació amb Tándem, aquella macrocausa on el jutge investiga els encàrrecs privats realitzats per Villarejo com a policia en actiu. Però García Castellón va rebutjar aquesta pretensió, ja que va considerar que els fets no eren de la seva competència. En canvi, el representant de Miquel creu que l'Audiència Nacional és el tribunal competent perquè aquest cas porta aparellat un abast perjudici econòmic lligat a la liquidació de l'entitat.

Just fa deu dies que la família Sumarroca va querellar-se al Tribunal Suprem com a víctima de l'Operació Catalunya. Ho van fer contra Villarejo, Fernández Díaz, Martínez... i contra l'exlíder del PP a Catalunya Alicia Sánchez-Camacho, l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, l'exdirector adjunt operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino i l'inspector de la UDEF Álvaro Ibañez. I és que la policia patriòtica va investigar Carles Sumarroca Coixet i la seva família només per "la seva relació amb Jordi Pujol, que ha estat exagerada" i van assegurar que "era testaferro de Pujol i d'Artur Mas".