Cop dur per a l'independentisme. Segons recull la darrera enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, el moviment sobiranista estaria perdent pistonada. I és que l'estudi constata que només un 38,8% dels catalans vol que Catalunya esdevingui un estat independent. En canvi, els contraris a la independència superen amb comoditat la meitat de la població: representen el 53,5%. Una diferència, doncs, de 14,7 punts. Més enllà, hi ha un 7,9% de persones que no saben el seu posicionament o no contesten. L'estudi va realitzar-se entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021, recollint les respostes de 1.200 persones.

Les dades xoquen quan es comparen amb els estudis anteriors. El maig de 2021, per exemple, l'oposició a l'independentisme ja tenia més suport a Catalunya que no pas el moviment favorable. El baròmetre del CEO remarcava que el 'no' a la independència s'imposava amb el 48,7%, davant del 44,9% a favor. Una diferència de 3,8 punts, i que ara s'ha multiplicat de manera sonada fins als 14,7 punts, més habitual dels anys previs al procés independentista. Lluny queden, doncs, els temps de l'octubre de 2017, quan, en ple punt àlgid del procés, els partidaris de la independència de Catalunya van superar per primer cop els contraris. Des d'aleshores, la tendència ha anat revertint aquestes dades, fins a la situació actual.

Junts, el més favorable

Per partits, no hi ha gaires sorpreses, però sí que es comproven les preferències. Així, Junts és la formació política més favorable a la independència, amb un 93,2% de suport, i només un 6% en contra. La CUP és segona, amb un 85,7% partidari i un 8,2% que la rebutja. I Esquerra Republicana és la que en queda més malparada: un 82,1% dels seus votants enquestats vol la independència, però un 14,3% s'hi planta en contra. Pel que fa a la resta de formacions, no hi ha cap dubte: Vox és el partit més ferm contra l'independentisme, amb un 100% d'enquestats oposant-s'hi.

Suport unànime a un referèndum

Tot i els mals auguris per a l'independentisme català, l'Òmnibus sí que constata un suport unànime entre la societat catalana per a un referèndum que permeti a la ciutadania pronunciar-se i exercir el seu dret a l'autodeterminació. En total, hi ha un 72,6% de catalans partidaris de realitzar un referèndum sobre la independència (un 37,8% estan molt d'acord, i un 34,8% estan d'acord). Més enllà, només un 19,1% s'hi oposen, mentre que el 4,8% no es decanta per cap de les dues opcions. Tot plegat, demostra l'ampli suport de què gaudeix aquesta proposta, tot i el qüestionament que ha rebut per part de la dreta espanyolista i també del PSOE i el PSC.