Una de les grans incògnites de cada cita electoral des de l'inici del procés independentista és si tots els vots que reben els comuns s'han de ficar al sac del 'no' a la independència. El partit d'Ada Colau sempre ha evitat posicionar-se explícitament en cap dels dos bàndols, guanyant-se així l'etiqueta d'equidistants. El baròmetre que el CEO ha fet públic aquest divendres hi posa una mica de llum. A dia d'avui, 1 de cada 5 votants de Catalunya en Comú voldria que Catalunya fos un estat independent.

WhatsApp Image 2020 11 20 at 17.03.32

CEO novembre 2020

Com figura a la imatge superior, el sondeig que elabora la Generalitat desglossa per partits la resposta a la pregunta Vol que Catalunya sigui un estat independent? A la franja dels comuns, la casella del '' suma el 18,9% de suports, un 9% no sap què respondre i la immensa majoria, tres quartes parts del total, són contraris a l'estat propi. 

Durant l'1-O, més a prop del 'sí'

Fent un repàs de l'evolució històrica d'aquesta dada, es pot comprovar com la simpatia per la independència entre l'electorat dels comuns ha anat a menys des que el CEO fa aquesta pregunta, a partir de 2014. L'octubre d'aquell any, a les portes de la consulta del 9-N, el 44,9% dels votants d'ICV-EUiA -que s'ha acabat dissolent dins dels comuns- apostaven per la papereta del doble . Sí a ser un estat i sí a ser un estat independent. Recordem que la pregunta que el govern d'Artur Mas va promoure era en forma d'arbre. 

Poc abans d'una altra data clau, la del referèndum de l'1-O, el Centre d'Estudis d'Opinió va tornar a formular la pregunta. I el resultat va ser que el 30% dels qui afirmaven votar comuns triaven el 'sí'. 

Al llarg dels últims anys, l'independentisme al si dels comuns ha anat minvant fins a situar-se al 19% actual. Una explicació seria que part del seu electorat hagi marxat a ERC. De fet, ja fa temps que els republicans estan concentrats en lliurar la batalla a l'àrea metropolitana per captar i seduir el votant dels comuns.