El cens electoral del referèndum es podrà usar de manera universal perquè qualsevol ciutadà o ciutadana pugui votar en qualsevol centre electoral del país amb independència que sigui el seu habitual, segons ha confirmat el conseller de Presidència, Jordi Turull, que ha comparegut al centre de premsa internacional per fer el seguiment del referèndum amb el conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva. Turull ha dit que "estem en condicions de celebrar el referèndum", malgrat l'ofensiva judicial i policial de l'Estat per impedir-ho i que alguns col·legis electorals no podran obrir perquè es pugui produir la votació.  

El cens universal és una de les mesures adoptades per facilitar que la votació es pugui desenvolupar amb la màxima normalitat arreu de Catalunya. Els ciutadans podran votar presentant el DNI o el passaport. Un sistema electrònic preparat pel Govern permetrà consultar el total del cens a tots els centres de votació. I es garantirà mitjançant un doble sistema de verificació que només es pugui votar una vegada. 

Paperetes sense sobre

La segona mesura és l'autorització als responsables de les meses electorals perquè acceptin paperetes sense sobre, arran de les confiscacions —1,5 milions de sobres i gairebé 10 milions de paperetes— que han fet els últims dies la Guàrdia Civil en diverses impremtes del país. El fet que l'urna sigui translúcida facilitarà que es preservi l'anonimat del votant, segons ha detallat Turull.

El Govern també ha decidit que es pugui votar amb paperetes portades de casa si corresponen al model oficial, tot i que Turull ha assegurat que n'hi haurà a tots els punts de votació.

Un total de 5,3 milions de catalans estan cridats a votar en el referèndum d'autodeterminació en 2.315 col·legis electorals situats arreu del país. A aquesta hora, una allau de ciutadans ha aconseguit obrir els col·legis, malgrat la prohibició del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Constitucional i la presència dels Mossos d'Esquadra, que han aixecat acta de la situació, i després que molta gent hi ha passat la nit per garantir que poguessin obrir.

Comitè d'experts

Turull ha informat que un comitè d'experts realitzarà el seguiment de la jornada de votació. Aquest nucli d'observadors està format per acadèmics i juristes de reconegut prestigi i trajectòria: Enoch Albertí, Ferran Requejo, Josep Maria Vilajosana, Joan Vintró, Ignasi Faura i Eladi Creuet.