Ambient distès al restaurant Salamanca. Ciutadans ha decidit fer una pausa de campanya, com aquelles del migdia que ven l’anunci d’Estrella, per seguir el primer partit del conjunt de Vicente del Bosque en la fase de grups de l’Eurocopa. En una terrassa davant la platja de la Barceloneta, el cap de llista, Joan Carles Girauta, acompanyat de gairebé una trentena de membres de la formació, ha gaudit d’entrants d’embotits, paella i vi bo.

El xiulet inicial ha sonat quan els cambrers, extremadament organitzats, conscients de la importància de la trobada, encara servien les postres. Trossos de pastís i didalets d’orujo han començat a animar l’ambient, si bé en la gran majoria de minuts de la primera part tothom ha estat més pendent dels àpats i del telèfon que de les jugades d’un matx que ha donat poc de si. Quatre, comptats, han estat els crits que s’han sentit, i les banderes espanyoles han tardat a onejar.

Malgrat tot, des de fora, la percepció era d’un equip polític clarament uniformat. El color taronja tradicional de la formació ha passat a vermell intens, el de ‘La Roja’. Alguns ex-PSC, com el mateix Girauta, potser han sentit certa nostàlgia. Carina Mejías o Carlos Carrizosa, que hi eren presents, han conversat tranquil·lament, mentre el partit es consumia a la mateixa velocitat que el puro de l’home que s’asseia al costat dels tres.

Les banderoles de partit i la limitada expectació generada entre els caps de files, potser han estat la demostració que la política i l’esport es barregen amb freqüència. Sota el paraigua de la selecció esportiva, s’hi troba un missatge de fons: la unitat. També ha estat una manera d’apropar-se i motivar els afiliats enmig de la campanya de les generals. Per això Mejías, per exemple, ha aprofitat els moments avorrits del partit per, amb un somriure dibuixat, xerrar amb les diferents taules.

Els 20 minuts finals, davant d’un marcador que no desempatava, han generat tota mena de comentaris entre els concentrats. “Messi selección”, “Raúl selección”, han fet conya. En alguns moments en què s’han acostat a la porteria, però qui tenia la pilota no s’ha atrevit a xutar, s’ha pogut escoltar algun indignat: “xuta demà!”. Però, al minut 86, el gol ha arribat de la mà de Gerard Piqué. I ha esclatat l'eufòria. Alguns cridaven "Piqué, està tot perdonat" o "Piqué, espanyol de l'any". Un català per canviar Espanya. Com l'eslògan de cartell. Enmig de l'alegria, Girauta s'ha marcat un Iceta i ha començat a ballar al so de "Waka Waka", que sonava a tot drap.