Carles Puigdemont, i la resta d'exiliats, viuran aquest 2022 la seva cinquena revetlla de Sant Joan lluny de casa seva, però no per això vol deixar de reivindicar aquesta diada que, com destaca el mateix president se celebra i agermana tots els Països Catalans. En un vídeo difós pel Consell per la República, organisme que presideix, Puigdemont ha llegit el manifest per la Flama del Canigó, escrit pel promotor cultural del País Valencià, Eliseu Climent, que recull amb molt sentiment que significa aquesta diada pels territoris de parla catalana: "Som un poble incombustible que forja pas a pas, obstinadament, el seu propi futur", llegeix el president. 

Països Catalans 

"Som llengua i foc. De llengua, en tenim una, nacional i innegociable; la que ens uneix i ens identifica: el català de base que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals i que es ramifica en una multitud de fórmules locals que l'endolceixen i el fan ric", comença el manifest, fent referència a un dels elements clau d'aquesta diada arreu de Catalunya: el foc "primigeni, purificador i renovador de vida", segons el defineix. "I ho festegem amb ancestrals rituals pagans arreu dels Països Catalans. Les Falles de València anuncien l'arribada de la primavera. Uns mesos abans s'hauran encès les fogueres de Sant Antoni, de les quals en diem barraques als Ports de Morella i al Maestrat, o foguerons a Mallorca. Els correfocs i els focs d'artifici, d'aparatosa pirotècnia, inunden els carrers de pobles i viles en festa d'una atmosfera ensordidora i amb la dolça olor de pólvora. Però sobretot no podem oblidar el foc amb què celebrem el solstici d'estiu". 

Caminar per estimar 

A continuació, es refereix a la Flama del Canigó, que "haurà d'estendre's simbòlicament de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó, i que serà baixada a peu per complicats camins de muntanya, des del cim de la nostra muntanya-emblema, gràcies a l'esforç de la nostra gent. I és que, a diferència d'altres cultures, les catalanes i els catalans, del nord i del sud, de ponent i insulars, som un poble que camina". Aquesta tarda, arribarà la Flama del Canigó a Barcelona: el seu recorregut començarà a les 17 hores al Camp Nou i arribarà fins a la Plaça Sant Jaume una hora més tard, on la rebran els Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers i l'Àliga de la ciutat, al so de la música de la cobla de Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. 

"Caminem per conèixer i per estimar el país. El nostre present beu encara d'aquell excursionisme primigeni que, pas a pas, va fondre's amb el territori. Transitar-lo lentament i amb la mirada amatent esdevé un tret de cultura. Ho varen fer Mossèn Cinto Verdaguer, Joan Coromines o Josep Maria Espinàs; i Perejaume amb el seu caminar artístic. Caminem, també, com a expressió d'una resistència radicalment pacífica i revolucionària", llegeix el president Puigdemont en el vídeo difós pel Consell per la República, compartit per celebrar aquesta diada. 

Un poble incombustible 

En el seu text, Eliseu Climent també fa referència a algunes de les protestes i manifestacions que han demostrat aquest caràcter dels catalans: "Som de pas contundent, marcat, inflexible, que ens uneix com a poble en un sol crit, llimant divergències, acostant mirades. Caminar ha esdevingut un signe d'identitat propi, un gest de llibertat en el procés cap a la sobirania nacional. Recordeu les Marxes per la Llibertat, aquelles columnes humanes que entraren a Barcelona l'octubre del 2019. Aquesta imatge ho digué tot de nosaltres. Som així: llengua i foc, i al mateix temps i si em permeteu la irònica paradoxa, som un poble incombustible que forja pas a pas, obstinadament, el seu propi futur", conclou el manifest.