La revetlla de Sant Joan d’aquesta nit és una de les jornades que fa més patir als Mossos d’Esquadra, als Bombers i al departament d’Interior de tot l’estiu. Després de molts mesos de restriccions i de “fatiga pandèmica”, la gent té ganes de celebrar la revetlla amb petards i fogueres i sortir de festa, un fet que implicarà aglomeracions i molta mobilitat per arreu del país. 

Preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller Joan Ignasi Elena, titular d’Interior, ha acceptat que, després de les pluges d’aquests dies, ara el que més li preocupa és la seguretat ciutadana, i, sobretot, els delictes contra la llibertat sexual, que les ha emmarcat com una de les prioritats del departament que ell comanda i dels Mossos d’Esquadra

Aquesta nit la policia catalana desplegarà el dispositiu més gran de la història, amb la participació de 2.393 agents dedicats específicament a la nit de Sant Joan, que sumats als que faran els serveis ordinaris, seran un total de 4.545 agents els que treballaran aquesta tarda, nit i matinada. Sobretot, es farà un reforç d’agents de Seguretat Ciutadana i agents d’Ordre Públic, amb més efectius actius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de les diverses regions i també la Brigada Mòbil (Brimo).

“Camins segurs” per tornar de festa

Des de la Prefectura dels Mossos d’Esquadra s’ha traslladat a tots els caps dels dispositius que s’han dissenyat per cada regió policial i cada comissaria la necessitat d’amplificar la prevenció d’aquest tipus de delictes. La policia catalana ha acordat amb els ajuntaments que organitzen revetlles dissenyar “camins segurs” per tal que els “homes i les dones” puguin tornar a casa sense ser víctimes de violències sexuals, tal com va detallar ahir la Portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé. Es reforçaran els punts foscos amb vigilància i patrullatge en les zones que s’han diagnosticat que poden ser més insegures entre les zones d’oci i els punts de transport públic.

Elena catradio
El conseller Joan Ignasi Elena a Catalunya Ràdio, aquest matí

La portaveu també va explicar que el cos també ha intensificat la seva comunicació amb els consistoris per tal de ser referència, en cas de denúncies o situacions de risc, a través dels ‘punts Lila’ que s’instal·len en festes populars i que poden servir per avisar d’agressions o abusos sexuals. 

“Instruccions nítides” d’Interior

Ahir al vespre el mateix conseller Elena i el director general de la Policia, Pere Ferrer, van participar, juntament també amb el comissari en cap, Josep Maria Estela, en un videobrífing amb tots els escamots que entraven de nit i que també seran part dels agents que treballaran aquesta revetlla, per enviar “instruccions nítides” sobre la “prioritat” que és pel cos dels Mossos d’Esquadra vetllar contra aquest tipus de delictes sexuals. 

Fonts de la Prefectura han detallat que no s’ha dissenyat un pla global per tot el país sinó que s’han donat unes directrius clares per com afrontar aquest problema, que és una de les principals preocupacions, amb l’objectiu que cada regió dissenyi els dispositius segons les seves necessitats i els punts calents, segons les dades de denúncies i informació recollida d’altres anys.

Mossos preparen una Pla contra les violències sexuals

Aquest dilluns els Mossos d’Esquadra i el departament de Feminismes presentaran un pla de xoc dissenyat també juntament amb la majoria discoteques per prevenir i lluitar contra les agressions sexuals en aquests punts, locals d’oci i entorn. Entre les preocupacions de la policia catalana, els fets que estan relacionats amb la submissió química que fan servir alguns dels agressors per sotmetre a les seves víctimes, i, alhora, complicar la investigació policial.