Des de primera hora del matí han començat a sortir d'arreu del territori les Marxes per la Llibertat. Milers de persones s'han unit a la iniciativa. Unes 2.000 persones, segons els organitzadors, caminen per l'A-2 des de Tàrrega i prop de 4.000 ho fan des de Tarragona. A Girona, la participació es xifra en més de 10.000 persones, com també a la marxa que ha començat a Vic. A Berga són prop d'un miler 

La primera marxa a arrencar ha estat la de Tàrrega, que ho ha fet tot just a les 7 del matí, i més tard s'hi han anat sumant la de Tarragona, Berga i Vic, i a les 9h ho ha fet la de Girona. Un total de 500km, 100 cadascuna, que s'aniran recorrent d'aquí a divendres com a mostra de rebuig a la sentència i per l'autodeterminació. 

Els líders de les entitats sobiranistes organitzadores de les marxes, ANC i Òmnium, també en formaran part. Elisenda Paluzie ho farà amb la columna de Girona, mentre que Marcel Mauri marxa amb la de Tarragona.

Girona

Segueix en directe com avança la columna que ha sortit de Girona de la Marxa per la Llibertat:

A Girona, unes 7.000 persones s'han trobat a les 8 del matí a la plaça 1 d'octubre i han sortit passades les 9, després d'esmorzar. A la capçalera hi ha familiars de Dolors Bassa i de Carles Puigdemont, així com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Els manifestants porten motxilles i estelades. També hi ha tractors a la marxa, que s'encamina a bon ritme cap a l'AP-7. Al seu pas per Salt ja sumava les 10.000 persones. 

A causa d'aquesta marxa, desenes de conductors han quedat atrapats a l'A-2. Els conductors viuen entre la indignació i l'estupefacció la situació perquè confiaven en aquesta via, tenint en compte que la marxa es desplaça en sentit sud per l'AP-7 però molts s'han trobat que a l'altura de l'aeroport l'han tallada i els han emplaçat a agafar l'autopista.

marxa llibertat girona - acn

ACN

Entre ells, hi ha turistes i treballadors, alguns que estaven informats de la marxa i d'altres que els ha agafat per sorpresa. Els vehicles han estat aturats en aquest punt durant gairebé una hora i ara es comença a reprendre la circulació.

Quan la marxa ha arribat a l'altura de Sils (Selva), un home s'ha desplomat. Alguns participants li han practicat els primers auxilis en un primer moment i el SEM hi ha enviat cinc ambulàncies ―que l'han atès in situ― i un helicòpter medicalitzat, que ha evacuat el ferit en estat greu al Trueta de Girona. Tot apunta que l'home ha patit una aturada cardiorespiratòria.

Tarragona

A Tarragona la sortida ha estat a dos quarts de vuit i van cap a Torredembarra. El punt de trobada ha estat el passeig de les Palmeres. Hi participen l'alcalde, Pau Ricomà, el conseller de Territori, Damià Calvet, i el cap de llista de JxCat Ferran Bel. Hi participen prop de 3.000 persones.

marxa llibertat tarragona - acn

ACN

Vic 

Centenars de persones s'han reunit a la plaça U d'octubre de Vic a dos quarts de nou per iniciar la seva marxa. Més de 10.000 persones participen en la marxa. Molts porten motxilles i estores per passar la nit fora. Cap a les 9 han començat a caminar amb una vintena de tractors a la capçalera, camí de la C-17. Alguns familiars dels presos i dels exiliats hi participen, com la dona de Jordi Turull, Blanca Bragulat, la germana de Toni Comín o la dona de Quim Forn, Laura Masvidal. També hi pren part Marta Torrecillas, una de les ferides l'1-O.

marxa llibertat vic - acn

ACN

La Marxa ha arribat a Centelles passada la una del migdia i a dos quarts de tres prossegueix el seu camí per la C-17 passant per Aiguafreda, Tagamanent, el Figaró, i arribada a la Garriga per dormir.

Berga 

A Berga, prop d'un miler de persones han enfilat la C-66 cap a Gironella. Han quedat a les 8 del matí a la plaça Gernika i han sortit immediatament. Quatre o cinc tractors tanquen la marxa. Els manifestants porten pancartes a favor de la llibertat i de la independència. Hi ha gent de totes les edats, fins i tot una dona en cadira de rodes. Aquesta marxa agrupa ciutadans del Berguedà, però també d'altres punts propers, com el Solsonès i la Cerdanya.

Durant el recorregut, els participants han cridat "Llibertat" i "Independència", lemes que també estan presents en diverses de les pancartes que encapçalen la marxa. Dues hores després de sortir de la capital del Berguedà, els manifestants han arribat a la localitat de Gironella, on s'han desviat de la carretera C-16 per passar per l'interior del centre urbà. Allà, a més, s'han instal·lat diversos punts d'avituallament per tal que poguessin beure aigua.

marxa llibertat berga - acn

ACN

Un dels assistents, Ramon Carreras, ha explicat que ha vingut des de Guils de Cerdanya per participar en la marxa. Considera que és una bona iniciativa perquè és "molt visible" de cara a defensar el dret a l'autodeterminació i rebutjar la sentència de l'1-O. A més, ha conclòs que, davant d'aquesta situació, la ciutadania ha de sortir al carrer: "No ens podem quedar a casa quan hi ha un problema", ha afirmat.

Tàrrega

A Tàrrega, els manifestants tallen tres carrils de l'A-2, els que van en sentit Barcelona. Aquesta marxa és la més matinera, ja que han quedat a les 7 a la plaça del Carme. Hi ha gent de totes les edats amb motxilles i estelades.

Les més de 2.000 persones que han sortit de Tàrrega han arribat a la Panadella (Montmaneu, Anoia) cap a dos quarts de dues del migdia. Han recorregut ja els 26 quilòmetres que separen aquestes dues poblacions, i encara els en queden 22 més fins a arribar a Igualada, on alguns hi passaran la nit.

A la Panadella els esperaven un grup d'un centenar de persones provinents de diverses poblacions de la zona, que s'han afegit a la marxa. D'altres, en canvi, han finalitzat aquí el seu trajecte i han tornat cap a casa. Els manifestants volen fer palesa la seva indignació per la sentència de l'1-O i, al llarg del trajecte, criden proclames a favor de la independència.

marxa llibertat tàrrega - acn

ACN

L'A-2, l'autovia de Lleida, està tallada en sentit Barcelona. Els cotxes es deriven per l'antiga Nacional. La marxa ha col·lapsat alguns municipis de la zona, ja que els vehicles s'han vist obligats a passar per la carretera antiga.

Està previst que la columna de Lleida arribi a Igualada aquest vespre. Soparan i dormiran al pavelló de la zona esportiva les Comes, i l'endemà es dirigiran cap a Martorell, on s'afegirà la columna de Tarragona. Finalment, les cinc columnes s'ajuntaran a Barcelona aquest divendres, coincidint amb el dia de la vaga.

Afectacions a les principals vies del país

Hi ha sis vies afectades per les Marxes:

  • AP-7 a Aiguaviva
  • A-2 a Riudellots de la Selva (tallada en ambdós sentits)
  • C-16 a Puig-reig
  • C-17 a Hostalets de Balenyà
  • A-2 a Cervera
  • N-340 a Creixell

Objectiu: arribar a Barcelona durant la vaga general

Les diferents columnes confluiran aquest divendres a primera hora de la tarda a Barcelona, on s'uniran a la manifestació convocada per la Intersindical a les 17h amb motiu de la vaga general. Està previst que la circulació de vehicles aquest dia a la capital catalana sigui molt complicada, ja que els manifestants col·lapsaran les diferents vies d'accés a la ciutat: Diagonal, Gran Via i Meridiana.

Els organitzadors tenen preparats diversos punts d'avituallament al llarg del recorregut per poder fer els tres àpats, i també hi ha llocs habilitats per dormir en diferents municipis, als quals es pot reservar plaça a través del web habilitat per l'ocasió