"Població reclusa". D'aquesta manera s'ha referit la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, als presos polítics independentistes. Ha estat aquest dilluns al migdia, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, durant la qual ha deixat clar que l'executiu de Pedro Sánchez no mourà un dit davant la fiscalia a canvi del suport dels partits independentistes als pressupostos de l'Estat. Ha instat les "autoritats catalanes" a avaluar si els beneficis dels comptes públics beneficien o no Catalunya.

Com ja va fer-ho en la roda de premsa de dijous passat, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha tornat a deixar clar que no hi haurà contrapartides en relació als presos polítics. El govern espanyol ha aprovat aquest dilluns l’esborrany dels pressupostos. Aquesta nit expira el termini que la Comissió Europea ha donat als països membres per fer arribar els seus comptes per al 2019. No obstant això, els socialistes només han tancat un acord amb Unidos Podemos, però no amb el PDeCAT i ERC, socis indispensables.

La ministra ha recordat que “les autoritats legítimes de Catalunya ho són perquè representen un Estat de dret”, i que “l’Estat de dret és separació de poders”.

En aquest sentit, Celaá ha assegurat que la fiscalia es deu al principi d’autonomia, i ha defensat que l’executiu de Sánchez no pot donar-li instruccions en relació a l’acusació per rebel·lió o la llibertat dels presos. Ha posat en relleu que aquest dilluns a la tarda es reuneix, després d'onze anys, la comissió bilateral Estat-Generalitat sobre infraestructures.

Per la seva part, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que la següent formació amb la qual parlaran serà el PNB, perquè és el qui “més predisposició” ha mostrat. “No exclourem ningú que no s’hagi autoexclòs”, ha dit en referència al PP i Ciutadans.