La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha apel·lat aquest divendres a la responsabilitat del Partit Popular i de Ciutadans perquè la investidura de Pedro Sánchez no depengui dels independentistes, encara que ha deixat clar, que volen que Unidas Podemos continuï sent "soci preferent".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha assenyalat que després de les eleccions s'ha obert "una nova etapa" en la que "s'amplia el nombre d'agents polítics" de cara a la investidura i que esperen que aquestes polítiques progressistes que el Govern vol dur a terme siguin complementades amb Unidas Podemos "i per què no amb altres forces polítiques".

"Si no volem, i no volem, que el Govern depengui de forces independentistes, el PP haurà de fer un exercici i Ciutadans també", ha destacat.

Decrets aprovats al Consell de Ministres

El Govern ha analitzat un informe del Consell d'Europa en el qual se subratlla que és capital combatre i prevenir el sexisme, una realitat que segons la portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, "discrimina i margina les dones i justament està en la base de la violència contra elles".

Celaá ha explicat que la Unió Europea constata al seu informe que els "països europeus estan fent un gran feina engegant importants polítiques per a la igualtat de gènere i l'evitació de delictes contra la llibertat sexual", si bé ha posat èmfasi en la necessitat que combatin també el sexisme.

"Es constata encara avui, any 2019, que el sexisme és un dels principals obstacles per a l'apoderament de les dones i les nenes perquè la violència de gènere sobrevé després si no s'educa en l'evitació del sexisme", ha declarat la portaveu.

Celaá ha denunciat que dones i nenes "es veuen desproporcionadament afectades pels comportaments sexistes els efectes dels quals van en detriment de tot el que és una societat civilitzada i cohesionada".

Després de presumir del projecte "feminista i igualitari" de l'Executiu socialista, ha promès que aquest "farà tot el que estigui a la seva mà per eliminar amb les desigualtats establertes històricament en les relacions de poder entre homes i dones".

A més, ha recordat que el sexisme que "discrimina i margina" és en la base de la violència de gènere, que des de 2003 ha segat la vida de 998 dones, una xifra "funesta".

Celaá ha explicat que l'informe de la Unió Europea commina als estats membres a "començar a treballar en polítiques de prevenció" del sexisme.