La portaveu del govern espanyol i Ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha considerat "lamentables i insensates" les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la "via eslovena", ja que "ni Catalunya és Eslovènia ni Espanya és Sèrbia". 

En unes declaracions a Radio Euskadi, Celaá s'ha referit a les paraules de Torra del dissabte passat en la presentació del Consell per la República, on va proposar imitar a Eslovènia com a via cap a la independència. 

"Són tan insensates. No sé si s'ha oblidat que després de la història d'Eslovènia hi havia desenes de morts i centenars de ferits. No és interessant, ètic ni moral sacrificar una vida per una idea política", ha afirmat. 

Celaá ha assegurat que és "rebutjable i insensat" i confia que "dins les files independentistes se'l corregeixi". En aquesta línia ha indicat que el mateix govern català sap "que no pot haver cap trencament de la legalitat i que si hi ha un trencament, el govern espanyol actuarà". 

"Encara no hi ha hagut cap trencament, només un discurs inflamat i una retòrica que Torra hauria de frenar per posar raó on hi ha un excés d'emoció", ha valorat. 

Consell de Ministres

També ha recordat que el pròxim 21 de desembre se celebrarà a Barcelona el Consell de Ministres en què es parlarà "d'importants qüestions de fons social, bones per tots els espanyols, inclosos els catalans". Alhora ha matisat que "que el Consell de Ministres se celebri a Barcelona no significa que porti un paquet explícit per Catalunya". 

Vaga de fam

Pel que fa a la vaga de fam que estan realitzant alguns presos polítics, ha volgut qüestionar-la "des d'una perspectiva humana", ja que considera que s'estan portant les coses "a l'extrem emocional": 

Alhora, ha remarcat que els presos "tindran un judici just perquè viuen en un estat de dret pel que han de saber que no pressionaran al poder judicial". 

Autopistes

En referència a l'actuactuació feta durant el cap de setmana pels Comitès de Defensa de la República (CDR) que han bloquejat les autopistes catalanes, Celaá ha lamentat que els Mossos d'Esquadra hagin estat "parats". 

"Em sembla molt malament que es faci retrocedir als Mossos en relació a una feina que feien amb professionalitat, i ara sembla que s'hagin d'alinear amb criteris partidistes", ha explicat. Per això, ha reconegut que no concep que no hagin intervingut aquest cap de setmana.