Ferran Jolis i Alexis Codina, dos dels CDR detinguts el 23 de setembre passat en el marc de l'Operació Judes, han sortit de la presó de Soto del Real poc abans de les nou de la nit d'aquest divendres 27 de desembre. L'Audiència Nacional ha acordat aquest dijous la llibertat sota fiança de 5.000 euros per a Jolis i de 10.000€ per a Codina.

L'operació Judes es va efectuar abans de la sentència del procés i es va saldar amb la detenció de nou persones, set de les quals van ingressar a presó, acusades de pertinença a organització terrorista, estralls en grau de conspiració i fabricació i tinença d'explosius. Segons la resolució judicial, l'Audiència Nacional ha valorat que Jolis forma part dels investigats que "no van tenir contacte material amb explosius tot i la seva participació en els fets". Per això li ha modificat la situació de presó incondicional

Jolis haurà de comparèixer setmanalment als jutjats, té prohibit sortir de l'Estat sense autorització judicial, se li ha retirat el passaport i haurà de fixar un telèfon de contacte per poder ser localitzat, un domicili i designar una persona per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial. Jolis també és membre del CDR de Santa Perpètua de Mogoda i un dels dos detinguts que van ser atesos per un advocat d'ofici davant de la Guàrdia Civil i l'Audiència Nacional. 

Pel que fa a Alexis Codina, la resolució de l'Audiència estima parcialment el recurs presentat per la seva defensa i conclou que aquest no tenia explosius al seu domicili, sinó "precursors". "No existeix en l'escorcoll del domicili la substància termita, sinó precursors de la mateixa", diu la resolució. El sumari del cas situa Codina com un dels membres del "nucli productor" d'explosius.

Codina també haurà de presentar-se setmanalment davant del jutjat o la comissaria dels Mossos més pròxima al seu domicili, no pot sortir del territori amb la retirada del passaport i haurà de comunicar el domicili on se'l pot localitzar. La sala penal ha constatat que no han trobat en la pericial feta pels dos tècnics de la Guàrdia Civil cap referència "a l'existència d'explosius" entre les substàncies trobades al seu domicili, sinó "únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius".

La resolució sobre Codina també sembra dubtes sobre l'existència d'una "organització terrorista" formada pels set CDR detinguts en l'operació Judes. "El tribunal en aquest moment de resolució d'un recurs no pot emetre un judici definitiu suficientment fundat sobre la naturalesa terrorista o no dels fets, ni de l'existència d'una organització que s'hagués constituït de nou", afirma la resolució de l'Audiència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat