Desenes d'activistes dels comitès de defensa de la república (CDR) s'han concentrat sense incidents davant edificis judicials i de Fiscalia per protestar per la causa oberta a un regidor de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) que es va mofar d'escorcolls policials per l'1-O amb un nas de pallasso.

Els CDR han convocat avui aquests actes de protesta, que s'han desenvolupat fins ara sense incidents, després que la titular del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa (Bages) ha citat avui com a investigat per un delicte d'odi i un altre de resistència el regidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pessarrodona.

El regidor republicà es va plantar el passat 20-S durant hores amb un nas de pallasso davant un dels edificis de la Generalitat que estava registrant la Guàrdia Civil, en el marc d'una operació contra el referèndum de l'1-O.

En tenir coneixement de les protestes convocades pels CDR, la Fiscalia General de l'Estat ha mostrat en un comunicat el seu "suport absolut als fiscals que desenvolupen la seva labor a Catalunya" i ha demanat als Mossos d'Esquadra que impedeixin qualsevol alteració de l'ordre públic i garanteixi el normal funcionament de les institucions.

La Fiscalia General ha expressat a més el seu "més enèrgic rebuig als intolerables actes que pretenen condicionar l'exercici professional dels membres del Ministeri Fiscal" i ha assegurat que "cap intent de pressió impedirà que els fiscals segueixin exercint la seva funció en defensa de l'ordenament jurídic".

En la Fiscalia Superior de Catalunya, situada al carrer Pau Claris de Barcelona, els Mossos han establert un cordó de seguretat, davant del qual s'han concentrat durant uns minuts uns 60 activistes dels CDR, sense causar incidents, alguns d'ells amb un nas de pallasso.

La protesta dels CDR també s'ha estès sense incidents a la comarca barcelonina del Maresme, on una vintena d'activistes han desplegat una pancarta amb el lema "La Justícia no és cega, només està cara al sol", segons s'aprecia en una foto divulgada per aquest col·lectiu en les xarxes socials, en les quals han pixelat les cares dels participants en la concentració.

En altres poblacions, els CDR, els integrants dels quals també portaven un nas de pallasso, han desplegat pancartes davant edificis judicials amb lemes com "Quan la injustícia és llei, desobeir és un judici".

Els CDR han convocat a més una concentració a les 11.30 hores d'avui a Manresa (Bages), amb l'objectiu d'acompanyar al jutjat el regidor de Sant Joan de Vilatorrada en la seva compareixença davant la jutge, prevista per a aquest migdia.