Els tres membres dels CDR detinguts en l'Operació Judes ja han dipositat al jutjat les fiances de 5.000 euros imposades per l'Audiència Nacional per poder sortir de presó, on es troben des del passat mes de setembre investigats per terrorisme.

Hores després que la Sala Penal de l'Audiència dictés la interlocutòria en què acordava deixar-los en llibertat sota fiança, l'entorn dels tres imputats -Xavier Duch, Eduard Garzón i Xavier Buigas- ha consignat la quantitat imposada, segons informen Efe fonts de la seva defensa, que esperen que surtin de la presó de manera imminent.

Un cop quedin en llibertat, els tres hauran de complir altres mesures cautelars: comparèixer els dilluns al jutjat, prohibició de sortir d'Espanya i fixació d'un telèfon, domicili i persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial.

El tribunal ha apreciat una "minoració molt significativa del risc de fugida", considera que no hi ha possibilitat que entorpeixin, dificultin o retardin la investigació i té en compte a més la seva falta de participació material en la fabricació i tinença d'explosius. Acull així la petició de la Fiscalia, que encara que en la vista celebrada ahir va sol·licitar que se'ls mantingués a la presó, ha indicat que podria ser procedent la llibertat sota fiança, si bé en el seu cas va optar per una de 9.000 euros.

Fins al moment, la Fiscalia sempre s'ha mostrat partidària de mantenir en presó provisional els set membres de CDR empresonats des del setembre, tot i que va modificar la setmana passada la seva postura i ha rebutjat que aquest canvi de criteri es degués a motivació política. Ha destacat que el principal motiu era que cap dels tres havia estat en contacte amb explosius i que ja s'havien analitzat totes les proves per la qual cosa disminuïa el risc de destrucció de proves.

El jutge els situa en l'anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT), una facció radicalitzada dels CDR, i els investiga al costat d'altres imputats per planejar suposadament actes de sabotatge amb explosius com a resposta a la sentència del procés.