Els indults tampoc agraden als CDR, que han publicat un comunicat contundent contra el que consideren "una maniobra per fer callar les instàncies europees i internacionals que denuncien l'existència de presos polítics".

Els CDR han recordat que si "ni els polítics ni la ciutadania ho han demanat" és perquè "no acceptem cap culpa". "Només l'amnistia i l'exercici del dret d'autodeterminació són la solució política al conflicte", han dit recordant que els indults només beneficien els presos "i deixen fora les persones a l'exili i les 3.300 persones repressaliades".

El comunicat alerta que els indults i la seva lògica creen la "paradoxa" que hi hagi independentistes "als que se'ls pot 'perdonar' i altres als que no per generar divisió dins del moviment independentista". Un exemple d'aquesta divisió són les mateixes discrepàncies mostrades entre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i Junts sobre els mateixos indults.

 

Per als activistes independentistes, la mesura de gràcia obeeix a una estratègia que combina una "suposada generositat" amb la repressió al "moviment i a tota Catalunya". "Volen una repressió sense presos polítics, sense estridències que grinyolin massa internacionalment, per poder exercir-la portes endins. Un tipus de repressió més silenciosa i molt efectiva per emmudir la dissidència política i la diferència ideològica", expliquen.

L'estratègia espanyola

Per als CDR no és casualitat que el govern espanyol hagi obert ara la caixa dels indults, just quan els presos estan començant a presentar els seus recursos davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), com és el cas del mateix Jordi Cuixart, que ho ha fet avui mateix.

"Espanya és conscient del desprestigi tant de l'Estat com del sistema judicial que ha causat la seva repressió contra Catalunya. Sap que no li queda massa temps per blanquejar la seva actuació envers Catalunya. Veuen venir la bufetada europea i intenten desactivar la causa que els hi pot fer més mal", apunten.

"Us passarem per sobre"

Per acabar, els CDR conclouen l'escrit deixant clar que aquesta mesura no aturarà les seves convocatòries. "No. Els indults no ens desactiven, no ens desmobilitzen. Al contrari, ens fan més conscients de l'única solució possible: la independència! Us passarem per sobre", avisen sense concretar si el missatge va dirigit a l'Estat, la Generalitat o a tots dos.

 

Imatge principal: activistes dels CDR es manifesten durant el tercer aniversari de l'1-O / Foto: Sergi Alcàzar