La carta del president d'ERC, Oriol Junqueras, en què descarta la via unilateral per aconseguir la independència s'està convertint en la primera topada pública entre els socis del Govern. Junts no només ha titllat de poc coherents les paraules de Junqueras, sinó que ha advertit sobre l'intent del líder republicà de tutelar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una clara rèplica al reiterat avís d'Esquerra durant la negociació de l'acord de Govern en el sentit que no acceptaria tuteles del Consell per la República.

"Des de Junts per Catalunya ens sorprèn la falta de coherència de certes declaracions que posen en dubte l'estratègia acordada, però alhora estem convençuts que el president Aragonès des del màxim respecte a la presidència de la Generalitat no acceptarà cap tutela, que posi en dubte l'acord arribat entre Junts i ERC", ha advertit el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, des de la sala de premsa del Parlament.

 

En acabar la roda de premsa ha estat el secretari general, Jordi Sànchez, qui ha fet pública una carta a l'Ara en què ha acusat Oriol Junqueras de voler tutelar el president de la Generalitat i de fixar “un espai de joc que limita la capacitat d’acció del president en el lideratge que s’espera d’ell”.

Sànchez retreu que després de setmanes en què ERC ha advertit contra els riscos de tuteles al president de la Generalitat, la carta de Junqueras “pot ser llegida com la gran tutela d’aquest sobre el president Aragonès”. “No és bo per a la institució de la Generalitat que un exvicepresident vulgui tutelar l’actual president”, adverteix.

Sànchez admet que “la pressió per sortir de la presó és gran”. “Sé del que parlo. Però al marge de ser audaç cal també preservar la prudència per protegir allò que políticament explica el que és avui l’independentisme i sobretot la legitimitat del que hem fet per arribar on hem arribat”, adverteix.

Reunió de la direcció

Les afirmacions d'Oriol Junqueras, publicades a mig matí d'ahir en què assegurava que la millor via per aconseguir un referèndum era la pactada i advertia que "altres vies no són viables ni desitjables", es van conèixer quan Junts ja havia celebrat la reunió de l'executiva.

La portaveu, Elsa Artadi, les va replicar a la roda de premsa posterior, però el partit va reunir al vespre la permanent de la direcció on es va analitzar la intervenció del líder republicà. Junts no considera que les valoracions de Junqueras posin en risc l'acord de Govern, però tampoc té cap intenció de desaprofitar l'ocasió per fer evidents les diferències internes a Esquerra. 

Al llarg del dia d'avui han sortit a replicar la carta públicament diferents dirigents de la formació, entre les quals la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la responsable del grup parlamentari a Madrid, Míriam Nogueras​, que ha reclamat als republicans "lleialtat i consens".

Explicacions d'Aragonès

Des de la sala de premsa del Parlament, Batet ha insistit que el pacte de govern considera compatibles totes les vies per aconseguir la independència, també, l'embat democràtic, i ha reiterat que Junts no descarta cap via. Per aquesta raó, ha avançat que demanaran explicacions als republicans utilitzant els mecanismes que preveu l'acord de govern, començant per la reunió que mantindrà com a president del grup parlamentari amb el president de la Generalitat.

 

A la imatge principal, el president del grup de Junts, Albert Batet, amb els portaveus, Mònica Sales i Josep Rius