“La llei de partits diu que qualsevol partit que atiï la violència pot ser il·legalitzat. Fins aquí puc llegir”. El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha obert aquest dilluns la porta a la il·legalització dels partits independentistes catalans després de l’empresonament de set membres dels CDR empresonats a Soto del Real i acusats de terrorisme. “La llei de partit es pot aplicar ara”, ha insistit el dirigent conservador, que ha recordat que la norma està en vigor des del 2002. “Jo només he vist això al País Basc amb Batasuna i a Catalunya el president diu que no passa res”, ha retret a Pedro Sánchez.

En una entrevista aquest dilluns a Telecinco, Pablo Casado no s’ha quedat aquí, sinó que també ha instat Pedro Sánchez a aplicar “avui mateix” la Llei de Seguretat Nacional a Catalunya. “Avui s’ha creuat una línia vermella. Hem sabut que la Generalitat estava involucrada en el preparatiu d’aquests possibles atemptats a través del CESICAT”, ha justificat el dirigent popular, que ha denunciat que “no hauria d’existir perquè és il·legal que una autonomia tingui una agència d’intel·ligència”.

"El govern ha d’aplicar la Llei de Seguretat Nacional per agafar el control de les Forces de Seguretat i dissoldre o tancar el CESICAT", ha assegurat Casado. Aquest cop, però, ha evitat apel·lar al 155. Ho ha justificat en la sentència del Tribunal Constitucional, que segons Casado exigeix "calibrar molt el termini en què s'aplica". En aquest sentit, ha apuntat que “abans hi ha legislació bàsica que ja es pot aplicar”, com és el cas de la Llei de Seguretat Nacional.

Per altra banda, el líder estatal del PP ha carregat contra Sánchez, a qui ha qualificat d'"hipòcrita", per mantenir les relacions amb partits independentistes en institucions catalanes. “El que no pot fer és advertir la Generalitat des d’un míting i alhora estar amb JxCAT a la Diputació de Barcelona i amb ERC a Castelldefels”, ha assegurat. "Cal trencar relacions amb aquests partits”, ha conclòs en aquesta línia.