CDC

Convergència té voluntat de fer un procés de refundació “amb mentalitat oberta i ambiciosa” que no descarta ni el canvi de nom ni la convocatòria de primàries o altres fórmules de participació activa de la militància i simpatitzants, segons ha explicat la portaveu del partit, Marta Pascal.

L’executiva convergent ha fixat avui els eixos de treball que posarà en marxa dissabte el consell nacional, en el tret de sortida per al congrés del mes de juny. La voluntat és que la intervenció del president Artur Mas reculli les línies mestres plantejades a la direcció per impulsar el debat que es pretén traslladar a la militància.

Pascal s’ha referit a la “vocació de generar un instrument amb voluntat de durar en el temps, a l’alçada del que reclama el país en aquest moment” i fer-ho sense defugir cap qüestió, tampoc el del nom o la revisió del marc ideològic –sobiranista i transversal–, o bé les fórmules per escollir els càrrecs o els formats de l’organització del partit.

Veus externes

L'objectiu és, segons ha insistit, eixamplar la base social del partit i obrir les portes a participar en aquest debat a qualsevol persona que se senti interpel·lada, no només a la militància. També es vol incloure simpatitzants, així com “veus externes”, en referència a experts.

Tot plegat, però, sense renunciar a allò “útil i pràctic en la trajectòria de CDC”. En aquest punt, la formació nacionalista bascula en la necessitat d'acontentar la militància més afí a les sigles i la voluntat d'una renovació a fons que defensa una part de la cúpula del partit.

Durant la reunió, l’executiva de CDC ha designat Jordi Cuminal com a responsable de Comunicació de la formació per substituir les funcions en aquesta matèria que ha deixat Francesc Sánchez en assumir les feines de coordinació.

Crida a la CUP

D’altra banda, la cúpula convergent ha llançat una crida a la responsabilitat de la CUP per tirar endavant els pressupostos del Govern per a l’any vinent, després que la diputada Mireia Boya advertís aquest cap de setmana que els comptes de l’Executiu no estan inclosos en l’acord d’estabilitat pactat amb JxSí.

“Són una eina fonamental. Espero que els companys de la CUP facin aquesta lectura que no ens podem permetre [no disposar de nous pressupostos]”, ha reblat.

Contradicció flagrant

En relació a la investidura del nou Govern espanyol, Pascal ha insistit que Democràcia i Llibertat no donarà suport a Mariano Rajoy però tampoc a Pedro Sánchez, “si es compleixen les condicions que diu el partit socialista ara mateix”. “Seria una contradicció flagrant amb el compromís que vam assumir el 20D”, ha assegurat.

Des de CDC es considera que el debat a l’Estat espanyol “probablement va per llarg” i que l’horitzó d’unes noves eleccions està encara lluny.

Finalment, Convergència ha volgut donar per tancada la polèmica sobre el calendari del full de ruta sobiranista i la seva portaveu ha defugit respondre cap qüestió sobre els ritmes i dates.