La nova CDC, encara sense nom, posarà per escrit el model d'Estat que vol per una Catalunya independent: una República. Així s'ha decidit a la comissió sobre la ideologia de la formació, que està tenint lloc durant el dia d'avui i que es preveu que finalitzi al vespre. El coordinador del congrés de refundació, Francesc Sánchez, ha asseverat que "no hem defensat mai que Catalunya tingui un rei o una reina".

Amb el que no comptarà el document és amb la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). La idea ha estat descartada sota l'argument que el text no ha de ser "caduc", perquè la formació ha de durar almenys els mateixos anys (40) que Convergència. "Ha de tenir llarg recorregut", ha reiterat Sánchez en roda de premsa.

El mot que també ha patit ha estat el de "sobiranisme", que ha estat reemplaçat en moltes parts per "independència", també perquè a l'inicial s'hi feia poca referència, per la qual cosa hi havia hagut cert malestar. En tot cas, Sánchez ha volgut deixar clar que la nova força política serà "clarament" independentista.

En ser preguntat sobre si el model del nou partit s'assembla al d'ERC, Sànchez ho ha negat en argumentar que la nova formació no és d'esquerres sinó que pretén abastar un carril central de la societat catalana. A més, ha dit que apostar per la República no s'ha d'associar als valors de l'Espanya de la Guerra Civil: "A França, el concepte de República segur que no és el mateix que el dels valors dels republicans espanyols", ha remarcat.

Debat "ric"

El desenvolupament de les tres comissions -ideologia, bases organitzatives i nom- "s'ha enriquit". Per Sánchez hi ha hagut un aprofundiment en el model democràtic i ha quedat palès que "hi ha molta gent que vol prendre la paraula".

Concretament, sobre els noms que pot tenir la nova CDC, el convergent ha confirmat que els que han passat del 60% de suports han estat Partit Demòcrata, Junts per Catalunya i Partit Nacional Català, i que es posaran aquest diumenge a votació.