Els militants del nou partit no han fet costat a la proposta de designar una persona per controlar un super consell de Qualitat Democràtica sota el qual s’englobin les comissions de Transparència i Compliment Ètic i la Comissió Econòmica, en el congrés fundacional del partit que ha de substituir CDC, i que s'està celebrant des de divendres al Fòrum de Barcelona. Aquest era el primer punt de la proposta organitzativa i ha estat tombat en comissió.

Els militants consideren que aquest càrrec “unipersonal” que es proposava no té per què existir i que cadascuna de les comissions que es pretenia posar sota el seu control pot actuar pel seu compte.

La comissió ha decidit deixar per a la darrera hora el debat sobre les incompatibilitats, un dels punts que es perfilen complicats, atès que podria posar en risc fins i tot el paper de la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Bona part dels corrents del partit reclamen un règim d’incompatibilitats estricte per als càrrecs executius del partit. En principi la direcció estarà integrada per 12 membres, però si la presidència assumeix funcions executives també se li hauran d’aplicar aquestes incompatibilitats, asseguren.

Igualment hi ha la voluntat que els 12 membres de la direcció no s’escullin en bloc, sinó persona a persona, i que surtin les propostes més votades de cadascuna de les candidatures que es presentin.

De la mateixa manera s’ha proposat que els presidents d’aquestes comissions siguin designats entre aquell dels seus membres que hagi rebut més vots en les primàries.

La comissió de Bases Organitzatives, que ara ha fet un recés, ha tingut dificultats per posar-se en marxa atès que ha dedicat una bona part del matí a decidir qüestions de forma abans d’arrencar.