CDC i ERC anunciaran avui als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau que es presentaran per separat a les eleccions generals del 20D, tant al Congrés com al Senat, si bé mantindran la "unitat d'acció" per fer avançar el procés sobiranista. Es tracta de confegir "la millor llista" de cada formació "a tot arreu", segons van confirmar a El Nacional fonts pròximes a la negociació, que descartaven així altres fórmules com ara la d'una candidatura unitària al Senat.

Aquest escenari havia aparegut els darrers dies com el més plausible, especialment després del darrer Consell Nacional d’ERC que es va celebrar dissabte passat. I la voluntat era fer pública una decisió aquesta mateixa setmana, atès que la setmana que ve acaba el termini per comunicar les coalicions que concorreran a les eleccions a les Corts, i fer-ho de manera conjunta.

Trobada Homs-Salvadó

La trobada que el convergent Francesc Homs i el secretari general adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, han mantingut aquest dijous al matí al Parlament ha atiat els rumors sobre un acord imminent, i la presència a la Cambra catalana de Joan Tardà –que serà el primer representant dels republicans a la candidatura– no ha fet més que incrementar-los.

Malgrat l'hermetisme dels negociadors, posteriorment va circular que la decisió passava per presentar-se amb llistes separades però amb unitat programàtica, per tal de defensar el full de ruta sobiranista. La decisió es va prendre en un clima d'entesa, segons les fonts consultades.

Dubtes sobre la fórmula

Precisament, el dubtes sobre concórrer o no en llistes separades es fonamentava en l’efecte que aquesta circumstància pugui tenir de cara al procés polític que viu Catalunya. No només per les conseqüències d’un enfrontament a les urnes, que hauria de quedar matisat amb la unitat programàtica, sinó també davant la possibilitat que una tercera formació, que podria ser Ciutadans, acabés guanyant els comicis davant la divisió del vot sobiranista.

Per aquesta raó, tant CDC com ERC s’ha dedicat a repetir els darrers dies que el plebiscit sobre la independència ja es va celebrar el 27S i que, a partir d’aquí, es tracta de buscar la millor via possible per aconseguir més força a les Corts espanyoles.

CDC no ha amagat la seva preferència per concórrer en llistes conjuntes, mentre que el partit d'Oriol Junqueras tampoc no ha dissimulat els seus dubtes, molt atiats per la inquietud que provoca en la militància la pèrdua del perfil propi i l’acostament a CDC en un moment en què la formació que presideix Artur Mas fa front a una investigació sobre suposat finançament irregular.

Llista transversal

El Consell Nacional que els republicans van celebrar dissabte passat va constatar els temors de la militància en aquesta sentit. El Consell va aprovar l'aposta per una llista “transversal” i de progrés, però també cívica, atès que ERC no descarta incorporar rostres de fora del partit. De fet, un dels noms que s’hauria perfilat per encapçalar-la és el del membre de Súmate Gabriel Rufián. Els republicans mantenen contactes també amb MES, Avancem i Demòcrates de Catalunya, entre d'altres.

Pel que fa a la candidatura de CDC, que per primer cop es presentaria en solitari a les eleccions generals, el nom que apareix amb més contundència és el de l’actual conseller de la Presidència, Francesc Homs.