La Mesa del Senat ha decidit no permetre a Convergència, refundada com a Partit Demòcrata Català (PDC), tenir grup parlamentari propi a la cambra alta, després que s'ajornés la seva aprovació pels "dubtes" que existeixen entorn de la seva constitució. Per primera vegada des de 1977, CDC no tindrà grup propi perquè el PP hi ha votat en contra i el PSOE s'ha abstingut en la decisió, mentre que el PNB hi ha votat a favor.

Malgrat que els quatre representants al Senat de l'actual PDC van rebre prestats sis parlamentaris més d'ERC, Bildu, Coalició Canària i l'Agrupació Socialista Gomera per poder complir el requisit de deu escons per formar grup propi, populars i socialistes han impedit que els convergents tinguin veu pròpia a la cambra presidida pel popular Pío García-Escudero.

Ara els quatre senadors de CDC hauran d'integrar-se en el grup mixt. Amb això, la formació perdrà un finançament important per part del Senat. En l'anterior legislatura, el grup, que llavors tenia vuit membres, va percebre 22.424 euros al mes, és a dir, 268.800 euros anuals (gairebé un milió d'euros en quatre anys), en concepte de subvenció general de funcionament que reben tots els grups parlamentaris.

A més, han perdut la possibilitat de tenir representació en totes les comissions, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus, així com capacitat per intervenir en tots els debats en igualtat de condicions, ja que en el grup mixt cal repartir-se els temps d'intervenció i els seients en les comissions.